Pocetna Kultura Knjige po veoma pristupačnim cenama

Knjige po veoma pristupačnim cenama

569
1
Podelite

U zgradi Narodnog muzeja u Užicu, ali i u Spomen kompleksu „Kadinjača“ svakog dana od 9 do 17 časova, građani mogu da kupe vrlo vredne knjige po veoma pristupačnim cenama

Knjige su iz oblasti istorije, arheologije, etnologije, istorije umetnosti, konzervacije u izdanju užičkog Muzeja koji vrlo često ima i suizdavača, ali i beletristika užičkih autora čiji je izdavač bio Izdavački centar „Spomen obeležje Kadinjača“ koji je kao samostalna ustanova radio do 2002. godine  i u tom periodu izdao preko 120 naslova. Primera radi, među knjigama su i Sabrana dela Milutina Uskokovića, cena pojedinačne knjige, ima ih pet, je 100 dinara. Autori stručnih knjiga su kustosi Narodnog muzeja, među kojima su dr Života Marković, dr Mihailo Zotović, mr Dragiša Milosavljević i drugi. Inače, cena knjiga se kreće od 50 do 1.500 dinara.

-U izdanju Narodnoig muzeja Užice, ove godine je izašlo fototipsko izdanje „Istorije Titovog Užica“, knjiga 1, iz 1989. godine koja na preko hiljadu strana  prati najstariju prošlost Užica, od neolita , preko bronzanog i gvozdenog doba, balkanskih i Prvog svetskog rata pa sve do 1918. godine. U Narodnom muzeju Užice sada se može kupiti komplet knjiga  u dva toma „Istorija Titovog Užica“ knjiga 1 i „Istorija Užica“ knjiga 2 u kojoj je obrađen period od 1918. do 1975. godine. Kada se ukaže prilika, potrudićemo se da se pojavi i treći tom – kaže direktorka Narodnog muzeja Slavica Stefanović i napominje da su oba toma o Užicu radile grupe autara u saradnji sa Istorijskim institutom, odnosno, Institutom za savremenu istoriju Beograd. Slavica Stefanović najavljuje da će ove godine iz štampe, a u izdanju Narodnog muzeja izaći i Monografija LJubomir Stojanović, autora prof. dr LJiljane Kostić, kao i Monografija – Životopis Aćim Stevović, posvećena projektantu hidrocentrale „Pod gradom“, autora dr Ilije Misailovića.

U Muzeju je moguće kupiti po izuzetno niskim cenama i stručni godišnjak „Užički zbornik“, gde se objavljuju radovi iz oblasti istorije, kulture i umetnosti užičkog kraja. U prodaji su i katalozi, vodiči izložbi, na primer, vezane za tematiku Prvog svetskog rata, među kojima je, između ostalih, i katalog posvećen spomen – sobi vojvode Petra Bojovića koja je prošle godine otvorena u Novoj Varoši, zatim katalog izložbe „Užička republika“ čiji su autori Radivoje Papić i Stanojka Milivojević, tu je i  vodič kroz legat „Mihailo Milovanović“ čija je rekonstrukcija planirana ove godine i mnogi drugi.

-Cene smo snizili, jer želimo da u eri kompjuterizacije kada se sve manje čita, knjige budu dostupnije našim građanima – kaže Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja Užice.

1 komentar

Ostavite odgovor