Pocetna Društvo Sindikalna borba žena

Sindikalna borba žena

193
0
Podelite

Sindikati su prepoznali sve veću društvenu ulogu i zahteve žena u borbi za svoja prava. Zato moraju da budu osposobljene da rukovode pravima žena jer zakonska regulativa ih je stavila u nepovoljan položaj u odnosu na ono što se nekada zvalo “posebna zaštita žena”, a sada je ukinuta pod velom izjednačavanja polova. Majke, domaćice, zaposlene žene su u nepovoljnom položaju u odnosu na druge članove društva, jer se zanemaruje i njihova uloga brige o porodici, istaknuto je na seminaru “Uloga sindikalnih liderki u ostvarivanju radnih prava” koji su organizovali Sindikat uprave Grada Užica sa Užičkim centrom za ljudska prava i demokratiju u saradnji sa Gradskim odborom Saveza samostalnih sindikata.

-Potreba je da one koje osećaju najveći teret novih promena u društvu budu sindikalne liderke, jer su tu ulogu uglavnom poslednjih decenija imali muškarci. I sindikati moraju shvatiti da je to vreme prošlo i da su sada na tržištu. Zato organizujemo obuke za žene, a planiramo ih i za sindikalni podmladak-rekao je Vladimir Aksentijević, predsednik Sindikata uprave za Grad Užice.

Kako je navedeno žene iz sindikata su nosioci razvoja jer jednom kad usvoje neka znanja i kada sebi postave određene ciljeve od toga ne odustaju.

-Put nije jednostavan jer vidimo u kakvom okruženju živimo gde se radna prava neprimetno gube iz dana u dan. Ako se naročito žene u sindikatima ne budu obrazovale da na argumentovan način zaštite svoja radna prava, onda nam društvo potpuno odlazi u pravcu koji niko od nas ne želi-objasnila je  je Gordana Savić, iz Užičkog centra za ljudska prava i demokratiju.

Veoma je teško danas biti u sindikatu jer kao žena imate borbu da objasnite nekome zašto ste tu, da se dokažete među kolegama da ste prava osoba koja će njih zastupati, kao i poslodavca da treba da postoji sindikat. Ako se međusobno žene ne podržavaju i ne usvajaju nova znanja onda će taj put biti još teži-zaključila je Savić.

Ovaj seminar je organizovan u okviru Centra za sindikalno obrazovanje jer je na osnovu istraživanja utvrđeno nedostak  znanja i veštine u ovoj oblasti. Centar je osnovan 2018.godine i radi sa različitim kategorijama društva na području zapadne Srbije.

Na seminaru su glavne teme bile žene u svetu rada, radno pravo i sindikalno organizovanje, liderke i menadžerke…O svojim iskustvima govorile su i predstavnice užičkih sindikalnih organizacija u javnom i privatnom sektoru.

Ostavite odgovor