Pocetna Društvo Međunarodna konferencija o korišćenju i zaštiti voda

Međunarodna konferencija o korišćenju i zaštiti voda

180
0
Podelite

U organizaciji Srpskog društva za zaštitu voda, Instituta za vodoprivredu “Jaroslav Černi” i JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina, na Zlatiboru je u toku 48. Međunarodna konferencija posvećena aktuelnoj problematici korišćenja voda i zaštiti vodnih resursa od zagađenja. Cilj Konferencije je promocija i publikovanje rezultata naučnog rada, istraživanja i studijskog rada kao i razmena ideja i iskustava stručnjaka iz ove oblasti.

O vodi, uglavnom, razmišljamo kada je nema dovoljno, ili je ima previše kao što se dešava ovih dana usled neprestanih padavina na prostorima Srbije. Rešavanje ovih problema zahteva znanje i investicije, o čemu brinu stručnjaci eminentnih institucija kao što su Srpsko društvo za zaštitu voda i Institut za vodoprivredu “Jaroslav Černi”,a o čemu će biti govora na konferenciji na Zlatiboru.

„Ova konferencija je upravo posvećena tome; promovisanju znanja, naučnih i stručnih radova stručnjaka različitih profila: biologa, hemičara,građevinskih inžinjera, hidrotehničara, mašinskih tehničara itd.To je jedna kompleksna problematika koju ćemo, nadam se, ovde osvetliti da prikažemo kakvo je stanje trenutno u ovoj oblasti u našoj zemlji i regionu. Pored naših stručnjaka izlažu i stručnjaci iz Crne Gore, Bih, a imamo još radove od kolega iz Hrvatske i Slovačke“, rekao je za Zlatiborpres Aleksandar Đukić, sekretar Srpskog društva za zaštitu voda.

Približiti se ovom cilju može se, prema rečima Aleksandra Đukića, samo jačanjem sopstvenih kapaciteta kako u znanju, takoi kapaciteta uprave: fakulteta i instituta , ali i čitavog društva.

„Ako želimo da sustignemo standarde koji važe u Evropskoj uniji danas na polju korišćenja i zaštita voda trebalo bi da u narednih 30-tak godina da investiramo skoro deset milijardi evra, samo u ovoj oblasti. To samo govori o tome koliko je to veliki i neverovatno težak zadatak za ovu zemlju i finansijski, i organizaciono i u svakom drugom pogledu.“

Govoreći o onome što najviše brine građane u svakodnevnom životu, a to je kvalitet vode koja se koristi za piće,Đukić naglašava da statistički podaci ispitivanja govore da je kvalitet vode za piće isporučen potrošačima vode u Srbiji najbolji u onim vodovodima koji su veliki.To je zato što njihovi tehnički sistemi imaju dovoljno  kapaciteta tako da mogu da isprate probleme na svakodnevnoj osnovi. Što se tiče samog vodosnabdevanja, situacija u zemlji je dobra, a dobro je i to što se građani interesuju kakvu vodu koriste za piće, jer njihovo pravo i jeste da to znaju, a samim tim govori i o poverenju u ove institucije.

Kvalitet vode koju koriste građani opštine Čajetina je više nego zadovoljavajući.Rade Jovanović, direktor JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina kaže da imamo potvrdu od Srpske akademije nauka , Instituta za tehničke nauke, da je naša voda u potpunosti ispravna i u skladu sa Pravilnikom. Na samoj Konferenciji ovo javno preduzeće izložiće svoje realizovane planove iz oblasti zaštite vode a biće gobvora i oprojektima na kojima će se raditi u ovoj i narednoj godini.

Da bi uspešno obavilo svoje zadatke, JKP „Vodovod Zlatibor“ sarađuje sa eminentnim institucijama iz ove oblasti, a već drugi put učestvuje i u samoj organizaciji konferencije o vodama .Osnovni cilj Konferencije je promocija i publikovanje rezultata naučnog rada, istraživanja i studijskog rada kao i razmena ideja i iskustava stručnjaka iz ove oblasti.

Ostavite odgovor