Pocetna Društvo Buduće sedište visokog školstva i biznisa

Buduće sedište visokog školstva i biznisa

728
2
Podelite

U Krčagovu je počela rekonstrukcija zgrade bivšeg komandno obrazovnog centra, a rok za završetak radova je 130 dana. Površina zgrade koja se rekonstruiše je oko 2.500 kvadrata. Vrednost radova je 49,1 milion dinara od kojih 28,6 miliona izdvaja grad Užice, a ostatak Ministarstvo privrede. Izvođač radova je beogradska firma „Energo servis“ čiji predstavnici ističu da će ispoštovati rok.

U rekonstruisanoj zgradi, prvi sprat je namenjen kompanijama iz IT sektora i budućem Regionalnom inovacionom centru od oko 300 kvadrata za koji se očekuje podrška od oko 400.000 evra od Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj, dok će na drugom spratu  biti sedište visokog školstva, osnosno, planiran je za studenate IT tehnologija. Po rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, biće formiran zajednički nastavni program za trogodišnje i master studije užičke Visoke škole strukovnih studija i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu u oblasti informacionih tehnologija. Akreditacija i jednog i drugog nastavnog programa je u toku i očekuju da će biti gotova do početka septembra.

-Ovaj nastavni program praktično postoji na Visokoj školi strukovnioh studija, to je odsek za informacione tehnologije, ali smo zajednički zaključili da će pojačan sa delom profesora sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i programom koji se na ovom fakultetu pokazao kao izvanredan, biti zanimljiviji i traženiji na tržištu i da ćemo imati više studenata na tom odseku nego do sada i više studenata na master studijama. Dogovor je da kroz novi nastavni program koji će biti apsolutno kvalitetan zadržavamo mlade u gradu, a iz biznisa su potvrdili da će tako koncipiran biti u potpunosti u njegovoj funkciji. Zato nema potrebe da u ovom momentu razmišljamo o akademskim studijama, ali je to prvi korak ka njima. Zapravo, kada kroz taj zajednički program  profesori iz Užica dobiju šansu da predaju delimično i na fakultetu, a time dobiju i mogućnost da se akredituju kao profesori koji predaju i na akademskim studijama, sledeći korak kroz nekoliko godina biće fakultet iz ove oblasti u našem gradu. Kada završimo rekonstrukciju prostora, imaćemo mogućnosti da razmišljamo i o odeljenjima nekih drugih fakulteta koji su zanimljivi za užičku privredu – pojasnio je Petković i istakao:

-U ovom momentu nije realna opcija o kojoj smo pričali, o integrisanom univerzitetu, ali mi od toga ne odustajemo. Nadamo se da ćemo kroz sve ove aktivnosti doći u jednom momentu do mogućnosti da kao centar zapadne Srbije imamo integrisani univerzitet.

Po rečima gradonačelnika Petkovića ova zgrada u Krčagovu posle rekonstrukcije biće sedište ne samo visokog školstva i inovacionih tehnologija, već i biznisa u IT sektoru koji će mladima omogućiti da dobro žive i u svom gradu. Ovo je još jedan od zajedničkih projekata Grada Užica i Ministarstva privrede u Krčagovu u proteklih tri do četiri godine.

Gradonačelnik je najavio da se u narednom periodu može očekivati početak radova na završetku kišne kanalizacije u ovom delu grada, kao i radova na završetku sportske hale.

2 Komentari

Ostavite odgovor