Pocetna Ekonomija Agroindustrijski centar – temelj privrede Zlatiborskog okruga

Agroindustrijski centar – temelj privrede Zlatiborskog okruga

168
0
Podelite

Budući Agroindustrijski centar Zlatibor, predstavljen je na današnjoj celodnevnoj Regionalnoj konferenciji „Agroindustrijski centar – temelj privrede Zlatiborskog okruga“ održanoj na Zlatiboru u organizaciji opštine Čajetina. Konferencija je
istovremeno bila i početak realizacije ovog, jednog od najvećih projekata opštine Čajetina pa i Zlatiborskog okruga u narednom periodu.

Konferenciju je otvorio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović. Po njegovim rečima Agroindustrijski centar organizovan je po principu deoničarskih i akcionarskih društava.

-Ovaj centar već funkcioniše. Zapravo, u Krivoj Reci radi mlekara, postoji i sušara, a cilj nam je da u narednom periodu izgradimo i hladnjaču i da povećamo kapacitete. To će biti baza i sedište Agroindustrijskog centra. Cilj nam je i da od 1. septembra počnemo sa konkretnim poslovima, a do tada ćemo razgovarati sa proizvođačima koji budu hteli da uđu u Agroindustrijski centar i koji prihvate ovaj oblik organizacije lokalne samouprave – izjavio je ovom prilikom Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina
i pojasnio da će Agroindustrijski centar omogućiti poljoprivrednim proizvođačima pouzdan plasman i da će oni za svoje proizvode moći da „postignu pravu cenu na tržištu i da nemaju posrednike“.

-U ovom centru će svi jedni druge kontrolisati. Lokalna samouprava će morati više da se stara o svojim proizvođačima, a proizvođači će kroz uložena sredstva u Agroindustrijski centar kontrolisati lokalnu samoupravu. Najvažnije je da će  poljoprivredni proizvođači moći preko Agroindustrijskog centra da plasiraju svoje proizvode i oni će određivati cene u skladu sa troškovima. Na ovaj način će se zaštiti od monopola i nameštenih javnih nabavki. Agroindustrijski centar predstavlja apsolutnu sigurnost naših poljoprivrednih proizvođača i nalazi se tamo gde proizvodi nastaju, a ne u nekom velikom privrednom centru – ističe Stamatović.

Predstavljanju Agroindustrijskog centra prisustvovao je i ambasador Kraljevine Švedske u Beogradu, Jan Lundin budući da je Švedska, kao jedna od zemalja sa velikim iskustvom u ovoj oblasti, pružila ključnu podršku projektu, a nastaviće i dalje da
pomaže. Po rečima ambasadora Jana Lundina, Agroindustrijski centar Zlatibor je primer javno privatnog partnerstva u prehrambenoj industriji i poljoprivredi, a Švedska radi na sličan način i u ovoj, ali i drugim oblastima.

-Ključno pitanje za srpsku poljoprivredu je kako će ta mala preduzeća moći da opstanu i da razvijaju svoju produkciju kada na tržištu dominiraju „veliki igrači“, zato mislim da je Agroindustrijski centar vrlo interesantan postupak u tom pogledu – rekao je Jan Lundin podsetivši da već tri godine Švedska i Srbija sarađuju kroz projekat „Hrana sutrašnjice“, a u Srbiji se u poljoprivredi krije veliki potencijal za buduću saradnju ove dve zemlje. Švedska godišnje investira 13 miliona evra u bilateralnu saradnju sa Srbijom.

Poljoprivredni proizvođači u Agroindustrijskom centru vide sigurnost u plasmanu svojih proizvoda, ali i mogućnosti proširenja tržišta.

-Osnivanje Agroindustrijskog centra daje nam nadu za budući razvoj našeg proizvoda. Očekujemo da nas on udruži, osnaži, da možemo da budemo konkurentniji na tržištu i da nam pomogne da izađemo i na strano tržište. Očekujemo pomoć u marketingu i
distribuciji – kaže Radivoje Mišović, poznati proizvođač sira  „Zlatne Rudine“. Slično razmišlja i poznati proizvođač suhomesnatih proizvoda Mitar Marić iz Mačkata.

Dr Zorica Vasiljević, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, smatra da ovo što radi opština Čajetina sa svojim partnerima je izuzetno dobro i da je to potrebno argaru Srbije, a stručnjaci su uvek spremni da pomognu u tome.

-Znamo da je prosečno gazdinstvo u Srbiji nešto preko pet hektara i ukoliko ne postoje vidovi udruživanja poljoprivrednika, da li su to centri, zadruge, organizacije, klasteri, mi ne možemo da računamo da će poljoprivreda Srbije zajedno sa preradom biti
konkurentna. Moramo da pripremamo i našeg poljoprivrednika i naše prerađivače da sutra, kada uđemo u EU, budu konkurentni evropskim proizvođačima.

Na ovoj celodnevnoj konferenciji učestvovali su, osim prof. Zorice Vasiljević i dr Miladin Ševarlić, Zoran Rajić, takođe, profesori Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ali i uspešni preduzetnici i predstavnici struke, Vladimir Bojović, direktor „Eko Agrara“, Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije
„Zlatibor“, Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo Čačak, zatim predstavnici proizvođača iz Republike Srpske i gosti: Katarina Gilblad, ekspertkinja za tržište roba i osnivač konsultantske firme Agronomics Scandinavia AB iz Švedske i Kristos Andrea, osnivač i izvršni direktor agroindustrijskog centra sa Kipra, koji je svojim primerom i iskustvom, takođe, doprineo realizaciji projekta.

Tokom konferencije organizovan je i Bazar agroindustrijskih proizvoda Zlatiborskog okruga.

Ostavite odgovor