Pocetna Ekonomija Prezentacija SHIPPmEnTT projekta

Prezentacija SHIPPmEnTT projekta

100
0
Podelite

U okviru predstavljanja EBRD inicijative, na Visokoj školi strukovnih studija u Užicu, održana je i prezentacija novog projekta koji realizuje Regionalana razvojna agencija „Zlatibor“ – „Jačanje prava intelektualne svojine i procesa transfera tehnologija u sektorima zelene mobilnosti – SHIPPmEnTT“, koji se finasira iz Programa transnacionalne saradnje ADRION. U projektu učestvuje 10 institucija i organizacija iz osam zemalja Jadransko-jonskog regiona: Grčke, Italije, Albanije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Kao pridruženi partneri, u realizaciju su uključeni inovacioni i centri za transfer tehnologija, relevantne institucije za zaštitu prava intelektualne svojine, klasteri i poslovna udruženja, kako bi doprineli što boljim rezultatima.

-Projekat „Jačanje prava intelektualne svojine i procesa transfera tehnologija u sektorima zelene mobilnosti – SHIPPmEnTT“, usmeren je na jačanje inovativnih kapaciteta malih i srednjih preuzeća, povećanje konkurentnosti i internacionalizaciju poslovanja, kao i podršku pristupu izvorima finansiranja kao osnove za rast i održivost. Cilj projekta je da uspostavi inovativni ekosistem u Jadransko-jonskom regionu i kreira mrežu saradnika koji će doprineti stvaranju povoljnijih uslova za primenu inovacija, transfer tehnologija i prekograničnu saradnju u zemljama učesnicama projekta – rekla je Snežana Milisavljević.

Ovaj događaj poslužio je kao najava  pilot akcija koje će se realizovati u narednom periodu. Firme iz našeg kraja imaće priliku da kroz radionice i mentorsku podršku stručnjaka sagledaju svoje inovativne potencijale i u skladu sa svojim potrebama, dobiju konkretne predloge za unapređenje poslovanja. Važno je da prepoznaju svoj intelektualni kapital, zaštite prava i iskoriste ih za povećanje konkurentnosti na tržištu. Drugi nivo podrške biće usmeren na posredničke institucije, kao što su biznis inkubatori, privredne komore, klasteri i udruženja, kako bi se kreirao što efikasniji  sistem za podršku privatnom sektoru.

Ostavite odgovor