Pocetna Kultura Od predaka mi vera ostala

Od predaka mi vera ostala

197
0
Podelite

Udruženje osoba sa invaliditetom „Miminas“ iz Sevojna početkom maja raspisalo je likovni konkurs „Od predaka mi vera ostala“. Žiri u sastavu predsednik Mirjana Milićević i članvi Milunka Nikolić i Goran Marković, imali su težak zadatak da proglase najbolje. Laskavu titulu pobednika poneli su Mateja Tripković učenik V 2 razreda, Nikolina Obrenović, učenica V2, i Dušica Đurić, učenica VI 2 razreda  OŠ „Aleksa Dejović“ iz Sevojna. Pored nagrađenih žiri je odlučio da pohvali i radove Sofije Đerić  (V1) i Marka Ršumovića (VI 3).
Na konkurs, gde su pravo učešća imali svi osnovci od V do VIII razreda koji su rođeni u Sevojnu, bez obzira gde pohađaju osnovnu školu, pristiglo je 30 radova uglavnom učenika petih i šestih razreda.

Većina radova bavila se temom „nove“ sevojničke crkve, crkve Svetog Đorđa, nadomak škole, a svi radovi su odisali orginalnim pristupom u likovnoj ekspresiji teme. Zanimljivo je da su bile zastupljene različite likovne tehnike: od crteža, radova  bojenih drvenim bojicama, akvarela, tempere, uz intevencije flomasterima ili tušem što je pokazalo odlično poznavanje tehnika i slobodu u izboru načina izražavanja percipirane ideje. Nakon dugotrajnog razmatranja pristiglih radova, od kojih se pri ocenjivanju, pored odgovora na zadatu temu, s posebnom pažnjom razmatrala i likovnost: oblici, linije, potezi, sve ono što govori o ovladavanju likovnom tehnikom, ali i sloboda u pristupu i temi i tehnici, što čini osnov kreativnosti uopšte, u užem izboru našlo se pet radova. Budući da su, po propozicijama konkursa,  morala biti odabrana tri najbolja, posle detaljnog sučeljavanja mišljena članova žirija, za najbolje izabrani su radovi čiji su autori Dušica, Nikolina i Mateja.

Ovim delom rada, završena je prva faza projekta „Sevojno do kraja sveta“ u sklopu kojeg je i raspisan likovni konkurs, a troje najboljih, za nagradu dobijaju jednodnevni izlet u organizaciji Udruženja osoba sa invaliditetom „Minimas“ koji se realizuje u saradnji sa Crvenim krstom Užice.  Izlet će se realizovati u terminu koji će se odrediti u dogovoru sa nagrađenim učenicima,  i njhovim roditeljima, vodeći računa o usklađivanju sa eventualnim obavezama u školi, a prevoz će, poštujući procedure i propise o bezbednosti prevoza dece, na preporuku škole „Aleksa Dejović“, realizovati Crveni krst Užice.

Nagrađeni učenici imaće priliku da posete ili novu, najveću u Srbiji, zgradu biblioteke u Čačku, ili Narodni muzej u Čačku  u zajedničkom dogovoru o željama šta bi voleli da saznaju u ovom delu putovanja, a potom, sledi obilazak manastira u Ovčarsko Kablarskoj klisuri: Sretenje, Sveta Trojica na ovčarskoj strani klisure, i Blagoveštenje, Nikolje i Uspenje na kablarskoj strani. Pored edukativne note ovog putovanja na kome će pobednike upoznati sa istorijatom i značajem u kulturno istorijskom smislu ovih sakralnih objekata u Ovčarsko Kablarskoj klisuri, zajedno će napraviti obilje fotografija, usput će pričati i o fotografiji u funkciji komunikacije na internetu, ali i snimati materijal za video spot, kojim će, nakon motaže, utiske sa putovanja i stečena znanja emitovanjem na društvenim mrežama, podeliti sa javnošću.

Pohvaljeni učenici: Sofija i Marko, dobiće na poklon knjigu i ikonu, a svi učesnici dobiće simbolične poklone, dar Manastira Dubrava sa blagoslovom, poštujući želju igurmanije, mati Teodore, da se darovi iz Dubrave razdele deci.

 

Ostavite odgovor