Pocetna Ekonomija Podrška spoljno-trgovinskom poslovanju

Podrška spoljno-trgovinskom poslovanju

148
0
Podelite

U Užicu je održana prezentacija Evropske banke za obnovu i razvoj pod nazivom Trade Ready inicijativa koja ima za cilj unapređenje spoljno-trgovinskog poslovanja malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Prezentacija je deo projekta „EU za Srbiju- EBRD savetodavna podrška MSP“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi Trade Ready u saradnji sa Ministarstvom privrede Republike Srbije tako da je na prezentaciji bilo reči i o podršci koju mala i srednja preduzeća mogu da ostvare u okviru ovog instrumenta podrške.

Trade Ready inicijativa namenjena je preduzećima koja već realizuju izvozno-uvozne poslove, ali i onima koji tek nameravaju da svoje proizvode plasiraju na međunarodno tržište. Ovaj program, po rečima Ivane Petrović, predstavnice Evropske banke za obnovu i razvoj, nudi različite nivoe obuka o međunarodnim trgovinskim instrumentima i načinima umrežavanja svih aktera koji mogu da podrže efikasnije izvozno-uvozne aktivnosti. Pomoću ovih alata mala i srednja preduzeća imaju bolje mogućnosti da izaberu odgovarajuće opcije finansiranja za svoju međunarodnu trgovinu.

-U okviru ovog programa organizujemo obuke za preduzeća da bi znali šta je sve potrebno da uzmu u obzir i da nauče da se bolje pripreme za nastup na stranom tržištu. To su obuke koje idu od istraživanja tržišta preko pripreme proizvoda, prezentacije, do toga kako najbolje da isplaniraju i svoje finansije da bi zaokružili ceo ciklus. U programu bi trebalo da nam se pridruže i partnerske banke, već dve pružaju podršku malim i srednjim preduzećima, a to su Adiko banka i Euro banka koje imaju kreditne linije namenjene spoljno-trgovinskom poslovanju – istakla je Ivana Petrović.

Trade Ready inicijativa promovisana je u oktobru prošle godine u Srbiji i Gruziji, jer je u ove dve zemlje najviše malih i srednjih preduzeća u okviru EBRD porodice pokazalo najveći interes i potencijal da ostvari ovu vrstu unapređenja poslovanja. Program će trajati do kraja 2020. godine.

-Imamo konsultante koji pružaju podršku bilo individualnim savetovanjem sa preduzećima, bilo treninzima ili seminarima gde ukazujemo širem spektru malih i srednjih preduzeća i svih drugih učesnika u privredi, uključujući razvojne agencije i ostale partnerske institucije, da znaju šta postoji i šta mogu klijentima da pruže – rekla je Ivana Petrović i napomenula de mala i srednja preduzeća za ovaj vid podrške mogu kontaktirati direktno kancelariju Evropske banke za obnovu i razvoj, kancelariju Ministarstva za privredu, ali i druge partnerske organizacije kao što je RRA „Zlatibor“.

Evropska unija je do sada investirala 14 miliona evra za podršku MSP u Srbiji putem odgovarajućih EBRD programa za ovaj sektor. U Srbiji je EBRD program Advice for Small Businesses od 2001. godine podržao više od 900 preduzeća, pomažući im da se razviju i postanu konkurentnija.

Ostavite odgovor