Pocetna Odbojka Čudna matematika

Čudna matematika

169
0
Podelite

Zbog reorganizacije Prve lige Srbije ove sezone su iz lige ispala četiri, umesto dva kluba. Spletom nesrećnih okolnosti OK Jedinstvo našao se u društvu onih koji su se preselili u niži rang. U klubu već kuju planove za povratak u elitu.

Devet titula prvaka države, osam titula pobednika Nacinalnih kupova samo su deo bogate istorije odbojkašica Jedinstva. Ne zaboravimo i najveći uspeh u istoriji kluba ostvaren u sezoni 2001/02. Top tims kupa (od 2007. CEV kupa), drugog po jačini klupskog takmičenja CEV-a. Na finalnom turniru Top tims kupa održanom u Bakuu u Azerbejdžanu, Jedinstvo je u polufinalnom okršaju pobedilo bečki Telekom sa 3:1 u setovima, da bi u finalu izgubilo od domaće ekipe Azerrejl Bakua sa 3:0. Ovaj nekada gigant i brend ženske odbojkaške scene, pretrpeo je turbulentna vremena, u kome se i nisu baš najbolje snašli. Epilog je ispadanje u niži rang, Prvu B ligu.

Da nije vreme za očajavanje shvatili su svi. Milovan Bošković predsednik kluba ističe da su odmah krenuli ka putu ozdravljenja i stvaranja uslova za povratak u elitno društvo:

-Jedinstvo je sticajem nesrećnih okolnosti ove sezone ispalo iz Lige. Više utakmica smo izgubili u petom setu, što znači da smo moglo da završimo i na četvrtoj poziciji na tabeli, da smo te utakmice prevagnuli u svoju korist. Klub koji je bio iznad nas na tabeli imao je manje bodova od nas, ali smo mi ispali zbog broja pobeda, ne zbog broja bodova. To je malo čudna matematika i pravilo OSS ali jednostavno znali smo to pravilo na početku. Posle svih uspeha koje je klub u svojoj istoriji zabeležio, teško nam je palo ovo ispadanje iz Lige, ali smo seli i dogovorili se. Želimo da pokušamo da Jedinstvo vratimo u viši rang takmičenja. To smo dogovorili na sastanku Upravnog odbora, imamo određene firme koje pomažu Jedinstvo i to nam daje nadu i pravo, što se tiče finansija, da možemo taj zadatak i da ispunimo.

Da li će biti promena u stručnom štabu?

-Želja nam je da angažujemo jednog trenera prvog tima koji bi koordinirao sve selekcije. Imamo određene razgovore i to još nije za širu javnost. Mogu samo da kažem da se radi o mladim i fakultetski obrazovanim trenerima. Ističem da su završili Fakultet za sport i fizičku kluturu, ne samo što to zahtevaju pravila Odbojkaškog saveza, već i zbog činjenice da su se ti mladi ljudi pripremili za ovu vrstu posla i jednostavno su potkovani određenim znanjem.

Kakav je igrački kadar i hoće li tu biti promena?

-Devojke su posle završenog prvenstva nastavile da treniraju. Iz kluba je za sada otišla Amerikanka Sara Blomgren, ostale devojke su tu i u toku su pregovari sa njima. One treniraju, imamo ugovore sa njima, i verujem da ćemo nastaviti saradnju. Stav i opredeljenje kluba je da pored dece iz Užica okupljamo i mlade i talentovane odbojkašice iz regiona. Uz angažovanje te mlade dece, biće nam potrebna i dva iskusna igrača koji mogu da iznesu teret takmičenja i njih moramo tražiti na srpskom odbojkaškom tržištu.

Kakva je saradnja sa OK Forma?

-Naša saradnja je počela pre nekoliko godina u smislu da oni u Užicu animiraju i treniraju mlađe kategorije i da ta deca kad stasaju, kada se izvrši odgovarajuća selekcija, pređu u Jedinstvo. Ta saradnja ostaje i dalje, ali ćemo i mi uz to imati pionirsku ekipu, naša seniorska ekipa je praktično i juniorska, tako da ćemo i mi uz Formu imati svoje selekcije. Namera nam je i da inteziviramo saradnju sa klubovima iz regiona, kao i da napravimo kontakte sa školom odbojke u OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu. Iz te baze treba da dođu potencijalni kandidati za prvi tim. Stvaramo zdravu sredinu za povratak na stare staze.

Odbojkašice Jedinstva treniraju do kraja juna. Pauza će trajati do avgusta, a tada počinju pripreme za novu sezonu u Prvoj B ligi.

Ostavite odgovor