Pocetna Kultura Istorijski arhiv: Monografija povodom sedam decenija trajanja  

Istorijski arhiv: Monografija povodom sedam decenija trajanja  

186
0
Podelite

U užičkom arhivu je predstavljena monografija “70 godina Istorijskog arhiva Užice” i izdanja ustanove iz 2018. godine. Monografija Arhiva izašla je krajem prošle godine i u njoj je sadržan istorijat i podaci vezani za razvoj ustanove od velikog kulturnog značaja ne samo za užički kraj već za Srbiju.

O monografiji je govorila muzejski savetnik Lela Pavlović, direktorka čačanskog Arhiva koja je izmedju ostalog rekla da kroz čuvanje  kultunog nasledja postajemo vidljivi i sebi i drugima.

-Borbu za dokumenta vodili su predanim radom  12 upravnika i 56 arhivskih radnika čiji rad  pratimo na 267 strana monografije “70 godina Istorijskog arhiva Užice 1948-2018” autora dr Aleksandra Savića. Dobili smo ujedno i spomenicu i informativno sredstvo ustanove. Kroz čuvanje kulturnog nasledja društvo postaje vidljivo i sebi i drugima i utiče na formiranje lokalnog i nacionalnog identiteta i odnose sa drugim zajednicama. Ovaj značajan zadatak arhivisti Istorijskog arhiva Užice su otvorena srca uspešno radili, rade i radiće na dobrobit društva i države o čemu svedoče mnogobrojna priznanja – navela je Pavlović koja je i predsednica  Arhivskog društva Srbije.

Budućim generacija užički Arhiv čuva i predaje 845 fondova, popise matičnih knjiga i brojne druge kulturne vrednosti, rečeno je na skupu na kome je o još dva izdanja Istorijskog arhiva  govorila muzejski savetnik, istoričar  Jelena Ristanović.

Reč je o knjizi „Slobodan Penezić Krcun – pisma bez kurira“ koju su priredili Željko Marković i Aleksandar Rajevac  koja je nastala na osnovu poklonjene gradje porodice Penezić u kojoj je objavljena Krcunova prepiska i njegove supruge Grozdane Zine Belić, Dalmatinke sa Hvara.

-Krcun već početkom 1960. oseća da se odnos vrha vlasti prema njemu menja. Obazriv u razgovorima preko telefona i u prepisci. O važnim stvarima priča van kancelarije i kuće. Siguran je da ga „drugovi“ prisluškuju. Zini poručuje „piši kako možeš s obzirom na donosioca, ali piši“. Počeo je da vodi računa šta će mi reći u sobi, a šta u predsoblju, izjavila je Zina posle Krcunove smrti – navela je između ostalog govoreći o ovoj knjizi Jelena Ristanović. Druga knjiga koju je izdao Istorijski arhiv o kojoj je bilo reči na skupu povodom njegovog jubileja jeste Dragoljub T. Vuković, pešadijski djeneral  „ Kako da dobri Bog “ dnevnik  1914-1929. godine koju je priredio direktor ove ustanove Željko Marković.

U ovoj knjizi sabrane su pribeleške o važnim ne samo dogadjajima iz svoje vojničke karijere djenerala Vukovića, rekla je istoričr Ristanović.  Dragoslav Rile Bogdanović, direktor ove ustanove 1956. godine podsetio je na vreme njenog nastanka, a ispred Grada Užica prisutne je pozdravio i Arhivu čestitao jubilej zamenik gradonačelnika Ivan Stanisavljević koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je u prilici da prvi put poseti ustanovu koja ima veliki značaj za Užice i Republiku Srbiju I poželeo joj mnogo uspeha u radu i u narednom periodu.

Ostavite odgovor