Pocetna Društvo Tri miliona pčelarima

Tri miliona pčelarima

1172
0
Podelite

U okviru projekta “Divac poljoprivredni fondovi u gradu Užicu” – Fondacija “Ana i Vlade Divac” raspisan je konkurs  za  podsticaj razvoja pčelarstva vrednosti 4 miliona, od kojih je učešće Fondacije tri miliona dinara.

Gradski većnik za poljoprivredu Marko Stevanović rekao je da je konkurs u okviru projekta “Razvoj pčelarstva na teritoriji grada Užica” raspisan u petak 17. maja i taje do 7. juna.

-Pčelarima ćemo deliti pčelinja društva,  opremu, mehanizaciju i sve drugo što je im potrebno i odnosi se na najmanje 21 domaćinstvo. Naš cilj je da pomognemo poljoprivredne proizvođače koji su najugroženiji i najmlađi između 21 i 40 godina – kaže Stevanović uz napomenu da predstoji obilazak domaćinstava i bodovanje po određenim kriterijumima.

sdr

On je pojasnio da kandidat za nabavku opreme i pčelinjih zajednica mora imati registrovano poljoprivredno domaćinstvo, ali ne mora biti  i  nosilac domaćinstva već samo član , a prednost prilikom dodele bespovratnih sredstava će imati i žene – nosioci domaćinstva.

Sredstva koja će biti dodeljena pčelarima su ograničena u proseku na 160.000 dinara po domaćinstvu. Nije bitan broj košnica, već je moguće konkurisati i kombinovano i za košnice i za pčele.

Drugi projekat koji Grad Užice realizuje sa Fondacijom “Ana i Vlade Divac” odnosi se na se a ciklus predavanja o pčelarskoj proizvodnji kao i  i stočarskoj proizvodnji, odnosno o savremenom načinu držanja i ishrani stoke.

U Užicu postoji veliko interesovanje za bavljenje pčelarenjem, a jedno od najstarijih pčelarskih društava u ovom delu Srbije u Užicu ima preko dve stotine registrovanih članova. Agrarni budžet grada Užice iznosi 27 miliona dinara.

Ostavite odgovor