Pocetna Društvo Stop javnim izvršiteljima   

Stop javnim izvršiteljima   

344
0
Podelite

Gradski odbor Srpske radikalne stranke pokrenuo je akciju prikupljanje potpisa za peticiju kojom se traži stavljanje van snage Zakona o izvršenju i obezbeđenju koji se u Srbiji primenjuje od 2012. godine.

Prvog dana potpisivanja peticije na platou ispred ulaza u zeleni pijac rečeno je da su građani svedoci da se ljudi izbacuju iz kuća, cele porodice ostaju bez krova nad glavom  i da niko ne vodi računa o njihovoj egzistenciji i opstanku.  Naveden je i primer iz štampe  kako su sinovi pojedinih javnih izvršitelja “nameštali” prodaju nekretnina i kupovali stanove od drugih izvršitelja.

Šef odborničke grupe SRS u Gradskoj skupštini Aleksandar Mićić kaže da radikali traže ukidanje javnih izvršitelja i da očekuje da će narod dati podršku ovoj inicijativi.

-Zakon je nepravedan prema građanima, jer su u nepravedan položaj dovedeni dužnici u odnosu na poverioce. Čak je i Savet za borbu protiv korupcije u svom izveštaju u februaru ove godine ocenio da je ovaj zakon nepravedan prema dužnicima – kaže Mićić. On dodaje da Zakon o izvršiteljima nije saglasan sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima koji se odnosi na nepristrasno suđenje od strane suda i prava na izjavu pravnog leka.

-Javni izvršitelji imaju delegiranu nadležnost i nešto što je bilo nadležnost suda sada je njihova.Imaju pravo na sprovođenje specifičnih postupaka i isključivu nad nepokretnostima. Rad izvršitelja vrednuje i postavlja Ministarstvo pravde koje je izvršni organ?! Kako mogu imati sudska ovlašćenja, ako su postavljeni od izvršnog organa?! Prigovor o javnom izvršenju podnosi se javnom izvršitelju koji je već ranije doneo odluku o izvršenju!!! – navodi argumente i nelogičnosti za stavljanje van snage Zakona o izvršiteljima Aleksandar Mićić.

Za uspeh inicijative u Narodnoj skupštini  potrebno je 100.000 potpisa građana Srbije i užički radikali očekuju da će broj prikupljenih potpisa  biti daleko veći  s obzirom da ovaj zakon po njima legalizuje otimačinu.

Ostavite odgovor