Pocetna Kultura Izložba mostova na krivoj Drini

Izložba mostova na krivoj Drini

222
0
Podelite

Arhivistička izložba „Mostovi na krivoj Drini“, autora Željka Markovića direktora Istorijskog arhiva Užica, biće otvorena danas 20. maja u 14 časova, u Svetosavskoj galeriji u Zvorniku, a povodom Dana grada Zvornika. Izložbu otvara Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika,a pored autora Željka Markovića otvaranju prisustvuje i Jelena Vasović, direktorka Gradskog kulturnog centra Užice.

Izložba „Mostovi na krivoj Drini“ nastala je u saradnji Istorijskog arhiva Užice i Arhiva Republike Srpske. To je svojevrstan prikaz drinskih mostova, od kojih je svaki delio jednu istu sudbinu, koliko je bio most spajanja, toliko i most razdvajanja tokom istorije, o čemu nam na veoma zanimljiv način, kroz svoju izložbu, govori njen autor Željko Marković.
Na 37 panoa autor je prikazao svoje dvogodišnje istraživanje drinskih mostova. Marković je došao do niza fotografija i podataka o njihovoj prošlosti. Ukupno 25 mostova je u upotrebi na 346 kilometara celog toka reke Drine, od Šćepan polja do Sremske Rače. Najduži je Pavlovića most od 413 metara, a najkraći 60 metara u Buk Bijeloj. Najstarija je čuvena kamena ćuprija u Višegradu, a najmlađi „Bratoljub“ u Ljuboviji.

Pored mostova, izložba prati i obrađuje stare načine saobraćaja na reci Drini, skele, vodenice i lađe koje su nekad postojale kao i izgradnju i značaj hidroelektrana.
Izložba je već prikazana u Banjaluci za Dan grada, u Goraždu za Dan reke Drine i u još nekoliko gradova Republike Srpske. Knjiga pod istim nazivom, autora Željka Markovića. uskoro bi trebalo da izađe iz štampe.

Ostavite odgovor