Pocetna Bajina Bašta Obnovljena staza kod manastira Rače

Obnovljena staza kod manastira Rače

313
0
Podelite

Nedavno je obnovljena i ponovo stavljena u funkciju pešačka staza od manastira Rače do skita Sv. Đorđa i Lađevca u dužini od 2.000 metara. Radnu akciju organizovao je Planinarski klub „Tara“, poštovaoci manastira Rača i monaško bratstvo ove  drevne svetinje.

Kako je objavljeno na sajtu drina info staza je posvećena čuvenim račanskim monasima, utemeljivačima nove srpske književnosti, u XVII veku. Posle poplava 2014. godine na ovoj važnoj turističkoj stazi pojavilo se klizište i godinama je bilo ne samo otežano pešačenje turista tom stazom već u nekim momentima i potpuno neizvodljivo.

Zahvaljujući učesnicima radne akcije staza je ponovo u celoj dužini u funkciju, a urađeno je oko 300 metara nove staze kojom se zaobilazi klizište. Za razliku od prvobitne staze ovom se direktno izlazi na skit Sv.Đorđa koji je u sklopu manastira Rače koji je važan za istoriju ne samo srpske duhovnosti već i za istoriju očuvanja srpske pismenosti, kulture i knjižvnosti.  U njemu su svoj mir i tišinu nalazili monasi manastira Rače, čuveni „račanski prepisivači“ koji su tu pisalicrkvene knjige namenjene svetinjama širom srpskih zemalja i to u najtežem vremenu pod osmanlijskim ropstvom.

Zahvaljujući obnovi staze, skit Sv.Ćorđa biće predstavljen na manifestaciji „Ćirilična baštine“ koja se održava u Bajinoj Bašti od 24. do 26.maja ove godine.

Ostavite odgovor