Pocetna Kultura Noć muzeja

Noć muzeja

398
0
Podelite

Noć muzeja, 18. maja, u subotu, biće obeležena u svim objektima užičkog Narodnog muzeja, Umetničkoj školi, dok je Udruženje vizuelnih umetnika u galeriji „Reflektor“ Užice priredilo izložbu u kasarni  IV puk u Krčagovu. Noć muzeja obeležavaju i učenici i profesori u Tehničkoj školi „Radoje LJubičić“. Na svim lokacijama koje će biti otvorene za posetioce do 24 časa, ulaz je besplatan.

Noć  muzeja, 18, maj, ujedno je i deo Evropske noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006.. Ovim povodom u Narodnom muzeju Užice koji već sedam dana učestvuje u manifestaciji „Muzeji za deset“ biće otvorena izložba „Užice, XX vek, jedan od mogućih pogleda“, a nastavnici i učenici Muzičke škole „Vojislav – Lale Stefanović“ pripremili su za ovu priliku program.

U Umetničkoj školi biće održane radionice. Učenici sa odseka za grafiku prirediće otvoreni grafički atelje, sa odseka za dizajn tekstila prikazaće modnu reviju. Posetioci će u radionicama za keramiku moći da vide  postupak izrade keramike na tradicionalni zlakuški način uz upotrebu ručnog točka, u drvorezbačkom ateljeu da vide i probaju izradu jednostavnog ornamenta. Radiće se i oslikavanje ikona, štafelajnih slika, a biće održana i radionica gif animacije kao radionica grafičkog dizajna. Posetioci će moći da vide i stalnu postavku učeničkih radova u holovima i prostorijama škole, a predviđeno je i da sami mogu aktivno da učestvuju u radu svih ateljea i radionica koje će voditi profesori Umetničke škole.

U kasarni u Krčagovu, u galeriji „Reflektor“ Udruženje virtuelnih umetnika pripremilo je izložbu „Zona bezbednosti“ koju čine radovi – objekti, radovi na papiru, crteži na staklu, instalacije, nastali u ciklusima „Lomljivo“ i „Staklena bašta“ Ane Piljić Mitrović i Jelene Ilić i „LJudsko stanje“ Dragane Dragutinović. Zajedničko za radove ove tri umetnice je intimizam u podtekstu, a načini izražavanja predstavljaju forme kojima se nastoje ograditi od uticaja objektivnog.

Za Noć muzeja program su pripremili i učenici Tehničke škole „Radoje LJubičić“ u okviru kojeg je predviđeno predstavljanje knjige „Sveti Car“ o stradanju porodice Romanov, a priređivač je Ranko Gojković. Biće izvedena predstava „Sumnjivo lice“, zatim uručene nagrade „Zoran Teodosić“, a u saradnji sa Udruženjem „Roditelj“ biće održano predavanje o pravilnom postavljanju dečijih auto sedišta.

Ostavite odgovor