Pocetna Društvo „Naše zeleno polje“ počelo sa radom

„Naše zeleno polje“ počelo sa radom

497
0
Podelite

Svečanim presecanjem vrpce ozvaničen je početak rada preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, „Naše zeleno polje“ u Biznis inkubator centru u Sevojnu.

Ovoj svečanosti prisustvovali su predstavnici Turske agencije za saradnju i koordinaciju TIKA, predstavnici Grada Užica, RRA „Zlatibor“, kao i predstavnici Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize Užice koje je i osnivač preduzeća.
Osnovna delatnost preduzeća je sušenje voća. Krajem prošle godine počela je probna proizvodnja, sušenje šljiva, kajsija, višnji, proizvodnju čipsa od jabuka, musli od crvenog , šumskog voća sa ovsenim pahuljicama, čips od jabuke sa cimetom.

Direktor Čedomir Cicović podsetio je da je sve počelo uz veliku podršku grada Užica i RRA „Zlatibor“ 2016. godine kada koja je Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize Užice dobilo sredstva za projekat kojim su konkurisali kod Ministarstva pravde. Od tih sredstava od 2,77 miliona dinara,nabavljena je sušara, magacinska vaga, određena količina najpotrebnije ambalaže.
-Ovo nije biznis priča, da maksimalizuje profit koji treba da bude sam sebi cilj, već da taj profit omogući bolji položaj osoba sa invaliditetom. Cilj nam je bio od početka da zaposlimo osobe sa invaliditetom, ali i da obezbedimo sredstva koja su Udruženju potrebna za pružanje usluga osobama sa invaliditetom, da s jedne strane olakšamo lokalnoj samoupravi, a s druge strane i sebi jer ćemo obezbediti deo sredstva za finansiranje usluga i potreba osoba sa invaliditetom – rekao je Cicović i podsetio da je Udruženje značajnu podršku, dobilo od Turske agencije za saradnju i koordinaciju – TIKE, za nabavku nedostajuće opreme u vrednosti od oko 20.000 evra.

Pozdravljajući okupljene, Keman Ozdemir, savetnica TIKE iz Ankare, podsetila je da je TIKA osnovana 1992. godine i danas je aktivna u 58 zemalja, a kancelarija u Beogradu je osnovana 2009. godine i do sada je u Srbiji realizovala oko 260 projekata.
-Svim ovim projektima koje realizujemo želimo da damo doprinos razvoju dobrih odnosa između naše dve zemlje. O ovom projektu sam čitala, ali kada sam sve ovo videla mogu reći da sam impresionirana želim da vam čestitam i poželim sreću u daljem radu – rekla je Keman Ozdemir i poželela još više zaposlenih u narednom periodu , a TIKA će se truditi da uradi što više projekata u Srbiji.
U ime grada Užica, prisutne je pozdravio Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika.

U preduzeću je trenutno zaposleno osam radnika od kojih su pet osobe sa invaliditetom. U narednom periodu, najveći posao koji predstoji u preduzeću je uvođenje HACCP (HACCP) standarda što će omogućiti stabilniji položaj na tržištu i omogućiti izvoz.

Ostavite odgovor