Pocetna Društvo Važno je kad dođemo, jer nisu sami

Važno je kad dođemo, jer nisu sami

429
0
Podelite

Mladi iz Užica, koji su učestvovali u akciji prikupljanja sredstava za porodice u enklavama južno od Ibra na Kosovu i Metohiji, boravili su proteklog vikenda u južnoj srpskoj pokrajini. Užička Unija studenata i Unija srednjoškolaca, organizovali su akciju “Užice za Kosmet” i kroz razne kulturne, sportske i zabavne sadržaje prikupili 605 hiljada dinara.

– Posetili smo 12 lokacija na Kosovu koje su od značaja za naš identitet. Obišli smo Gazimestan, zatim manastire Gračanicu i Draganac, a boravili smo i u Prizrenu. Tu smo obišli manastir Svetih Arhangela, gde smo i noćili. Boravili smo u Bogosloviji, Bogorodici Ljeviškoj, crkvi Svetog Đorđa. Obišli smo i manastir Zočište, a u Velikoj Hoči smo noćili u srpskim porodicama. Jedina tačka na severu Kosova koju smo posetili bio je Leposavić. Na Kosovu nas je boravilo 43,uglavnom Užičana, – kaže Radovan Novaković, organizator akcije.

Ove godine akcija “Užice za Kosmet” bila je mnogo brojnija u svakom smislu, od broja učesnika, do broja akcija koje su oranizovane.

– Od sredstava koje smo prikupili pomogli smo 17 najugroženijih porodica u Štrpcu. Do njih smo došli posredstvom tamošnjeg Crvenog krsta. Reč je o višečlanim porodicama ili samohranim majkama. Kupili smo deset električnih i četiri šporeta na drva, tri frižidera, jedan zamrzivač, tri veš mašine, tri kauča i jedan toster. Akciju su pomogli brojni sugrađani, ali i “Impol Seval” i njihov sindikat, kao i grad Užice, – kaže Novaković.

Akcija “Užice za Kosmet” nastaviće se i narednih godina. Narodna kuhinja “Majka devet Jugovića” bila im je partner i ove godine.

-Fondacija “Zajedno za mlade –profesor dr Danica Grujičić” doniraće 2000 evra ovoj narodnoj kuhinji, za nabavku hrane. Tako je naša akcija stigla do cifre od oko 850.000 dinara. Kuhinja “Majka devet Jugovića” distribuira svakodnevno nekoliko hiljada obroka u enklavama na Kosovu i Metohiji, pa će im ova pomoć biti veoma značajna. Ali čini mi se da je tim ljudima na Kosmetu mnogo važnije, kada mi dođemo, jer tada osete da nisu sami. –

Ovo je drugo putovanje mladih iz Užica na Kosovo. Ni prošle, ni ove godine nisu imali nikakvih problema, tokom boravka. Kažu da situacija nije baš onakva kako se prezentuje, ali napominju da nije lako živeti u tim uslovima.

Ostavite odgovor