Pocetna Društvo Razvod veliki stres za decu

Razvod veliki stres za decu

200
0
Podelite

„Položaj dece u postupku razvoda braka roditelja“naziv je tribine koju je povodom Međunarodnog dana porodice organizovao Centar za socijalni rad Užice. Cilj je da se

naglasi važnost porodice kao osnovnog elementa svakog društva, da se donesu odluke koje će osigurati bolji kvalitet života i da se uvažava porodični način života ,tradicije i običaja.

“Rodna ravnopravnost i prava dece u savremenoj porodici”su slogan ovogodišnjeg Dana porodice sa naglaskom na prevenciji nasilja. A kada se govori o nasilju prema deci prvo se pomisli na fizičko nasilje i zlostavljanje, a u drugom planu je psihičko nasilje nad decom. Ovakav vid nasilja se često javlja kod razvoda roditelja,kao što je  primer otuđenja, rečeno je na tribini.

Užički Centar za socijalni rad ima važnu ulogu u procesu zaštite maloletne dece u postupcima razvoda. A Grad Užice kroz saradnju sa Centrom finansira Savetovalište za brak i porodicu koje može da doprinese da do razvoda brakova ne dođe-istakao je Vidoje Drndarević, član Gradskog veća za socijalnu politiku i brigu o porodici.

Direktorka Centra za socijalni rad Užice Ana Urošević naglasila je značaj porodice za pojedinca i društvo u celini, a iz persektive socijalne zaštite ukazala na situacije koje pojedince dovode u Centar.

-Broj razvedenih brakova je na žalost iz godine u godinu sve veći, deca i mladi su u visokom riziku da budu pogođeni odlukom jednog ili oba roditelja. Situacija se usložnjava jer roditelji preokupirani sopstvenim gubitkom i stresom vrlo često propuštaju priliku da pruže podršku i razumevanje svojoj deci, kao i uspešnu integraciju u tom novom iskustvu-precizirala je Urošević.

Zbog kompleksnosti situacije uzimajući u obzir masovnost problema važno je ukazati na ozbiljnost problematike ali i zauzimanje proaktivnog pristupa rešavanju problema.

Ljiljana Tucović, rukovodilac Službe za zaštitu dece i mladih objasnila je da Centar za socijalni rad ima veoma važnu ulogu u zaštiti dece u brakorazvodnim sporovima.

-Sud u svakom postupku za razvod braka u kome postoje maloletna deca traži nalaz i mišljenje Centra za socijalni rad u vršenju roditeljskog prava odnosno kod koga će boraviti dete posle razvoda braka. Pored toga uloga Centra je i u postupku mirenja bračnih parova koji su podneli tužbu za razvod braka- rekla je Tucović.

Proteklih godina beleži se porast zahteva za razvod braka i to prevashodno za sporazumni razvod  gde su se supružnici već dogovorili kako će vršiti roditeljsko pravo.

-Najvažnije je sačuvati decu u postupku razvoda i objasniti im kako će živeti posle razdvajanja roditelja. Razvod braka je stres za decu i smatra se da je posle gubitka odnosno smrti jednog roditelja,  najveći stres koji dete može da doživi razvod roditelja-navela je Tucović.

Na osnovu podataka broj sklopljenih brakova opada tokom godina, a broj razvoda brakova raste. U proseku godišnje oko 10 odsto se uvećava broj razvedenih a razlozi su najčešće nasilje u porodici, alkoholizam i vanbračne veze.

Ostavite odgovor