Pocetna Kultura Počela manifestacija „Muzej za deset“

Počela manifestacija „Muzej za deset“

448
0
Podelite

Otvaranjem izložbe slika akademskog umetnika Rista Antunovića CRTEŽ – GRAFIKA – KOLAŽ u Narodnom muzeju u Užicu počela je manifestacija „Muzeji za deset“ i trajaće do 19. maja.

Predstavljajući Rista Antunovića, Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja, naglasila je da je ovaj umetnik do sada izlagao na preko 30 samostalnih i više od 250 kolektivnih izložbi i koji je za dosadašnji rad nagrađen brojnim nagradama I priznanjima. Antunović drugi put izlaže u Užicu. Prvi put je to bilo 2014. godine kada je priredio izložbu u Jokanovića kući i kaže da se veoma dobro oseća u Užicu, kao da je kod svoje kuće. O sadašnjoj izložbi kaže:

-Ova izložba je na neki način sublimacija mojih četrdeset godina rada gde se bavim teksturalnim i strukturalnim vrednostima materije i odnosima crnih i belih površina. Mene je život nekako puno bacao na sve strane i dosta sam menjao sredine, akademije, zbog želje da sagledam tu likovnu komponentu. Boraveći u Francuskoj, Nemačkoj, mogao sam da sagledam gde je srpska u odnosu na evropsku umetnost. Shvatio sam da likovnu misao moram bazirati na svom podneblju i da pokušam da je uzdignem na nivo univerzalnosti i nisam baš puno trčao za novotarijama koje se pojavljuju u Italiji, Francuskoj i drugim zapadnim zemljama.

O izložbi je govorio i Marko Đurić kustos, istoričar umetnosti, predsednik Umetničkog saveta Narodnog muzeja.

Risto Antunović (1952) rođen je u Berkovićima u Republici Srpskoj. Akademiju likovnih umetnosti – odsek grafika- završio je u Sarajevu, a postdiplomske studije grafike na Akademiji likovnu umetnost u LJubljani. Boravio je u ateljeu „Cite Internationale des Artes“ u Parizu kao stipendista fonda „Moša Pijade“ iz Beograda. Član je ULUS-a. Živi i radi u Beogradu.

Do kraja ove sedmice, dok traje manifestacija „Muzeji za deset“ publika može videti i sve stalne postavke Narodnog muzeja koji će raditi od 10 do 20 časova, kao i Jokanovića kuća, ali i Spomen kompleks Kadinjača. Za Noć muzeja, 18, maja, u Narodnom muzeju biće otvorena izložba „Užice, XX vek, jedan od mogućih pogleda“. Ulaz je besplatan.

Podsećanja radi, Manifestacija „Muzeji za deset“ obuhvata, osim obeležavanja Međunarodnog dana muzeja 18. maj i Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja. Manifestacija „Muzeji za deset“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Ostavite odgovor