Pocetna Kultura Gracioznost na sceni, ali i pored nje

Gracioznost na sceni, ali i pored nje

435
0
Podelite

Nešto manje od dva sata trajanja IV Dečjeg baletskog fesitvala u Narodnom pozorištu u Užicu, proletelo je kao jedan tren. Publika u kojoj su mahom bili roditelji, prijatelji ali i pravi istinski zaljubljenici u lepotu i gracioznot pokreta, je jednostavno uživala. Festival je organizovao Baletski studio “Maga Magazinović”i bio dobar domaćin članoima 12 baletskih studija iz zemlje i regiona. Preko 250 učesnika predstavilo se na sceni Narodnog pozorišta Užice sa više od 30 koreografija iz oblasti klasičnog baleta, savremene igre ,modernog i jazz baleta.

Kažu da je balet odraz ljudske duše pa je valjda zbog toga u Narodnom pozorištu u Užicu bilo veselo i na sceni a i pored nje. Malene balerine, ali i one koje se već dugi niz godina bave baletom gospodarile su scenom. Prividna lakoća sa kojom izvode pokrete, njihova prava leđa, prave noge, čvrsto držanje, sve to delovalo je izuzetno, i ta lepota igre i nahladnijeg gledaoca ostavila je bez daha.

mde

Mlada Tijana Drndarević svojim nastupom izmamila je burne aplauze. Ova mlada balerina živi u Uzićima, učenica je osmog razreda OŠ Petar Leković u Požegi, a na treninge dolazi u Užice. Prva je balerina iz Užica, posle Marije Mage Magazinović, koja ima završenu osnovnu baletsku školu. Posle festivala uzbuđeno je rekla:

-Drago mi je da se publici svidelo, jer sam zaista dala sve od sebe. Osam godina se bavim baletom, a poslednje dve profesionalno. Završila sam baletsku školu „Dimtirije Parlić“ u Pančevu kao vanredan đak. Ispite sam tamo polagala, a nastavnica Dunja Mahorčić me je za to pripremala. Beskrajno sam joj zahvalna jer je na mene prenela ljubav prema baletu. Balet je divan jer kroz igru mogu da izrazim svoja osećanja.

Gosti iz Beograda, Obrenovca, Kragujevca, Surčina, Novih Banovaca, Bele Palanke, Požege, Bijeljine i drugih mesta pored predstavljanja svojih plesnih umeća iskoristili su priliku i za druženje , razmenu iskustava i sticanje novih poznanstava. Dunja Mahorčić, osnivač i rukovodioc baletskog studija Maga Magazinović nije krila zadovoljstvo zbog još jednog uspešno završenog festivala:

– Imala sam stvarno veliku tremu. Emocije rade iako još uvek ne mogu da saberem utiske. Odavde iz bekstejdža, odakle sam ja posmatrala kompletan događaj i gde sam imala tu neku kontrolu, to je ustvari najnezahvalnija pozicija za gledanje, tako da mi se čini da je sve, što se tiče tehničkih detalja, da je sve prošlo bez greške. Deca su uživala i stvarno su se pokazala u najboljem mogućem svetlu. Imali smo goste iz cele Srbije i Republike Srpske i ono što je najbitnije to su stvarno trenutno najkvalitetniji baletski studiji.-

Ostavite odgovor