Pocetna Društvo Simbol nezaborava

Simbol nezaborava

197
0
Podelite

Učenici Užičke gimnazije otkrili su spomenik posvećen sećanju na slavni bataljon iz Prvog svetskog rata 1300 kaplara. Društvo srpskih domaćina je iniciralo i omogućilo podizanje ovog spomenika čiji je autor Nataša Marković, koja je bila učenica prve generacije Umetničke škole u Užicu u kojoj danas radi kao profesor, a završila je Fakultet primenjenih umetnosti – vajarstvo. Uprkos kiši otvaranju spomenika okupili su se brojni građani, a u prigodnom programu koji je priređen ovim povodom, nastupio je hor Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanovića. Spomenik su osveštali sveštenici Užičke crkve.

U slavnom bataljunu 1300 kaplara bilo je 17 učenika Užičke gimnazije od koji su neki preživeli golgotu kao što su akademik Miladin Pećinar, inženjer Milan Janjušević, učitelj Miodrag Vergović. Sastav ove jedinice činio je buduću intelektualnu elitu Srbije. Zapravo, krajem avgusta 1914. godine 1300 srednjoškolaca i studenata otišlo je u Skoplje na odluženje vojnog roka i samo posle dva meseca obuke dobili su čin kaplara i upućeni na front. Tada je srpska vojska je bila u povlačenju. Mladići iz Skoplja su odmah upućeni ka Kolubari i Suvoboru gde se odigrala jedna od najsjajnijih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu, ali u kojoj je svoje živote izgubila i većina pripadnika bataljona 1300 kaplara.

U ime Društva srpskih domaćina, koje se zalaže za obnovu nacionalnih, ekonomskih i kulturnih vrednosti, ali i negovanja kulta srpskog domaćina, okupljenima u dvorištu Užičke gimnazije gde je spomenik i postavljen, obratio se doktor Strain Šuljagić, takođe, bivši gimnazijalac.

-Slavni bataljon 1300 kaplara je pokaz mladim generacijama kako treba voleti svoju zemlju i kako se treba boriti za slobodu – rekao je između ostalog Šuljagić i istakao da Društvo srpskih domaćina upravo pokušava da pošalje poruku „da je otadžbina obaveza svih građana“ Srbije bez obzira na interese i politčku opredeljenost. Iz tog razloga Društvo je i odlučilo da podigne spomenik slavnom bataljonu 1300 kaplara, „vojnoj formaciji koja se ne pojavljuje nigde u istoriji čovečanstva, da šest generacija đaka posle dva meseca obuke pođe na front i preuzme vrhunsku odgovornost“, naglasio je Šuljagić.

O značaju bataljona 1300 kaplara, a u ime Udruženja istoričara Užica, govorila je profesorka istorije Snežana Nedeljković.

-Poslednja od šest četa ovog bataljona formirana je od studenata pristiglih iz inostranstva, Francuske, Engleske, Belgije, Nemačke i Rusije. Svaka četa je brojala preko 200 vojnika i imala je svoj nadimak. Prvu četu u kojoj je bilo najviše Užičana i Valjevaca, nazivali su „plemići“ zbog Era koji su sa visine gledali na ostale krajeve Srbije, a pozdravljali su ih sa „Živeo voz“, pozdravom kojim su Užičani dočekali prvi voz – rekla je između ostalog Snežana Nedeljković ukazujući da su spomenici, osim što imaju veoma značajnu ulogu u kulturnom, prosvetnom i duhovnom životu, utkani u identitet naroda.

-Znam da je učenicima danas teško da usvoje vrednosni sistem kojim su se rukovodili slavni kaplari. To je posebno teško danas kada je naša istorija pod pritiskom redefinisanja u cilju tkz. neke modernizacije. Ali znam i to da imamo dobru decu, da je potrebno da im ovo približimo, da se i mi odrasli potrudimo i doprinesemo da se kontinuitet veze prošlost-sadašnjost-budućnost ostvaruje, a ne prekida. Zato se mora vratiti dostojanstvo države kao otadžbine- istakla je Snežana i izrazila očekivanje da će otkriveni spomenik ubuduće biti mesto tradicionalnog održavanja sećanja na gimnazijalce koji su „samosvesno, herojski pokazali da su vredni naše istorije, da su kao ratnici na bojnom polju i kao vredni naučni delatnici posle rata, nošeni rodoljubljem radili na istom zadatku“ i da će sećanje na kaplare „nadahnjivati generacije da ih slede u borbi za očuvanje civilizacijskih vrednosti u kojima je sloboda nešto što se plaća i životom, ako ustreba“.

Gradonačelnik Tihomir Petković zahvalio se u ime grada Užica Društvu srpskih domaćina što je podarilo gradu spomenik, „simbol srpskog patriotizma“ i koji će uvek podsećati na hrabrost 1300 kaplara, najmlađih učesnika Velikog rata.

-Oni su podigli moral umornim srpskim ratnicima i doneli prevagu u korist svog naroda u velikoj Kolubarskoj bitci. Kada su se prebrojali na Krfu posle Kolubare i albanske golgote bilo ih je manje od polovine u sastavu đačkog bataljona – rekao je između ostalog Petković i istakao:

-Pravi spomenik vama palima podići ćemo ako budemo kadri da sačuvamo sećanje na vas, a Užice čuva sećanja na vas – rekao je Petković.

Ostavite odgovor