Pocetna Društvo Jubilej neonatologije užičke bolnice

Jubilej neonatologije užičke bolnice

746
0
Podelite

Odeljenje neonatologije Opšte bolnice Užice obeležava 40 godina rada programom koji je posvećen osnivaču odeljenju prim.dr Dragomiru Vuksanoviću, svim lekarima i sestrama koji su stručnošću i predanošću brinuli o novorođenoj deci. U okviru jubileja održan je i naučni skup lekara o zbrinjavanju novorođenčadi i značajnim temama koje prate ovu oblast.

Na skupu je istaknut i značaj prvih napora i ideje da se krene u  poduhvat osnivanja odeljenja. Plodovi rada su vidljivi i danas jer je briga o potomstvu jedan od najvažnijih prioriteta društva.

Čovek vizije i energije bio je dr Drago Vuksanović koji je verovao u ljude sa kojima je radio, u njihovu stručnost i požrtvovanost. Zato su zajedno postizali rezultate i ostavili vredne putokaze onima koji su ih sledili, rečeno je na skupu.

Dr Nataša Đurković, načelnik odeljenja neonatologije istakla je da ne treba da zaboravimo naše pretke, velike ljude i učitelje, a na nama je da nastavimo dalje u postizanju dobrih rezultata.

-Ova proslava posvećena je prvim doktorima i sestrama koji su napravili odeljenje koje danas ima sedam lekara i 23 medicinske sestre. Na ovom odeljenju zbrinjavaju se deca rođena preko 32 nedelje i 1500 grama. A ispod ovih normativa šalju se dalje u tercijarne centre. Nadam se da ćemo u budućnosti raditi više i bolje-zaključila je dr Đurković.

Dr Slavka Gligorović, pedijatar neonatolog u penziji i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i Kragujevcu podsetila je na raniji period i značaj otvaranja ovog odseka za zdravu i ugroženu novorođenčad kao i prevremeno rođenu decu.

-Velika smrtnost novorođenčadi dr Vuksanović uspeo je sredinom 80-tih godina da svede na prosečni nivo ovoga kraja i to je značilo mnogo.-

Na naučnom skupu govorili su prim.dr sci med Tatjana Nikolić, doc.dr Jelena Martić, dr Milena Vasiljević, prof.dr Slobodan Spasojevič i dr Nataša Đurković.

Ostavite odgovor