Pocetna Društvo Hrabrost za poštovanje i večno sećanje

Hrabrost za poštovanje i večno sećanje

262
0
Podelite

Povodom 9. maja  Dana pobede u Drugom svetskom ratu  na Partizanskom groblju na Dovarju poleženi su venci i odata pošta borcima iz užičkog kraja  palim za slobodu u borbi protiv fašizma.

Užički partizanski odred dao je nemrljiv doprinos oslobađanju ovog dela Srbije, a mnogi borci položili živote u sukobima sa okupatorskom vojskom.

Na Partizanskom groblju u Užicu sahranjeni su posmrtni ostaci 230 boraca učesnika Narodno-oslobodilačkog rata iz užičkog kraja 1941-1945. godine od kojih je imenom i prezimenom poznato 176 osoba. Na Partizanskom groblju počivaju narodni heroji   Milan Mijalković Čiča, Dušan Jerković, Nada Matić, Aleksa Dejović, Želimir Željo Đurić.

-Evropa danas obeležava Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu u najtragičnijem oružanom sukobu u istoriji čovečanstva.  Treći rajh je poražen, a Hitlerov naum o poretku koji je trebalo da traje hiljadu godina doživeo je slom. Velikoj pobedi antifašističkih sila i ogroman doprinos dao je i srpski narod, a među onima koji su podneli velike žrtve protiv okupatora bili su i Užičani. Sa ponosom pominjemo da je naš grad bio jedina slobodna teritorija u Evropi u periodu slavne Užičke republice i ta borba za slobodu imala je visoku cenu i plaćena ljudskim životima – rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković uz reči da je tim veća naša obaveza da se sećamo i obeležavamo važne istorijske datume koji nas podsećaju na stravične događaje i stradanje našeg naroda.

Uz počasnu stražu pripadnika Vojske Srbije i zvuke posmrtnog marša vence su na spomenik pored potomaka i rodbine palih boraca položile delegacije Grada Užica, Vojske Srbije, Gradske opštine Sevojno, UBNOR-a Užice, Udruženja veterana i ratnih vojnih invalida devedesetih godina, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova “Major Kosta Todorović”, Društva istoričara Užica, Komunisti Užica, Udruženje borci Sevojna, Udruženje vojnih penzionera Užice, Udruženje penzionera i Udruženje vojnih penzionera, Kluba tri…

U najkrvavijem sukobu do tada život je u Drugom svetskom ratu  izgubilo 55 miliona ljudi, a Jugoslavija bila među državama koje su podnele najveće ljudske žrtve sa 1,7 miliona poginulih  i preko 300.000 boraca koji živote dali u antifašističkoj borbi.

Deveti maj simbolizuje pobedu slobodnog sveta nad totalitarnim mrakom nacionalizma. Od 24. septembra do    29. novembra 1941. godine oslobođena je teritorija jugozapadne Srbije, dela Šumadije i Pomoravlja koja je nazvana Užička republika. Bila je to prva veća slobodna teritorija u okupiranoj Evropi. Na ovoj teritoriji živelo je blizu million stanovnika, a Užice je postalo sedište oslobodilačkog partizanskog pokreta za celu Jugoslaviju. U sastavu užičkog Partizanskog odreda bio je i Radnički partizanski bataljon koji će 1941. godine  braniti odstupnicu Vrhovnom štabu prilikom povlačenja u Sandžak i Bosnu. Bitka na Kadinjači 29. novembra 1941. godine  označila je kraj Užičke republike.

Skup na Partizanskom groblju na kome je obeležena 74-ta godišnjica od pobede u Drugom svetskom ratu održan je u organizaciji Narodnog muzeja. U prigodnom program nastupili su učenici OŠ Slobodan Sekulić čiji su đaci govorili stihove iz “Krvave bajke” Desanke Maksimović.

Ostavite odgovor