Pocetna Društvo Arhiv: „Srbija-Rusija, Jugoslavija SSSR“

Arhiv: „Srbija-Rusija, Jugoslavija SSSR“

323
0
Podelite

U Istorijskom arhivu Užica otvorena je izložba Arhiva Jugoslavije „Srbija-Rusija, Jugoslavija-SSSR“, koja predstavlja bogate diplomatske odnose između dve države, koji se protežu kroz dva veka, i koji su prolazili kroz različite faze, zavisno od međunarodnih okolnosti. Izložba je upriličena i povodom Dana istorijskog arhiva Užice.  

Postavka čiji su autori dr Aleksej Timofejev, dr Goran Miloradeović i dr Aleksandar Životić prikazuje arhivsku gradju, brojne fotografije i dokumenta  koja datiraju i iz 1838. godine.

Proglašavajući izlozbu otvorenom ataše za kulturu Ruske ambasade Denis Krigulov rekao je da mu je čast što je u Užicu i  izrazio očekivanje da će i izložba u užičkom Arhivu dati dopunski podstreh produbljivanju bilateralnih odnosa  Rusije i Srbije koji su izuzetni i bratski.

Direktor Arhiva Jugoslavije Milan Terzić   podsetio je na svečanosti otvaranja da  je izložba „Srbija-Rusija, Jugoslavija SSSR“  upriličena u Beogradu prošle godine povodom 180 godina diplomatskih donosa dve zemlje, na početku Srbije i tada carske Risije, dok je Užice drugi grad u  kome gostuje.

-Prelomila su se dva složena veka, XIX  i XX vek u kojima su se dogodila dva svetska i dva balkanska rata, ratovi za jugosolovensko nasleđe devedesetih godina, bombardovanje 1999. godine…I ruski i srpski narod imali su iskustva života u nekakvim širim okvirima SSSR i Jugoslavija  i sa da smo se vratili čini mi se na pozicije sa početka XIX veka i tu smo da baštinimo pozitivne tekovine i iskustva. Da li uopšte treba podsećati šta je značilo za Srbiju s početka XIX veka šta je značila bilo kakva pomoć, crkvena knjiga ili ideološka priča sa početka Drugog svetskog rata koja je budila nadu i bivala svetlo na balkanskim prostorima s obzirom na golgotu srpskog naroda tokom i Prvog i Drugog svetskog rata – rekao je Terzić uz reči zahvalnosti za organizaciju izložbe koja je još jedan most saradnje dva naroda.

Terzić je podsetio i na najveći priliv visokoobrazovanih Rusa koji se dogodio Beogradu kao posledica  Boljševičke revolucije koji su uticali na razvoj institucija u Srbiji navodeći velikog arhitektu Nikolaja Krasnova dok je to istovremeno bio za Rusiju gubitak njene intelektualne i kulturne elite.

Pretpostavlja se da je tada u Srbiju došlo izmedju 50.000 do 70.000 Rusa, a mnogo ih je preko Srbije bilo u tranzitu za neku drugu zemlju.

Željko Marković, direktor užičkog Arhiva poželeo je dobrodošlicu predstavnicima Ruske ambasade i zahvalio na saradnji  Arhivu Jugoslavije i Arhivu Srbije što su  i Užičani u prilici da vide ovu značajnu izložbu i najavio realizaciju jednog značajnog projekta, prevod knjige Rada Poznanovića „Rusi među Erama“ na ruski jezik.

U ime Grada Užica prisutne je pozdravio Nemanja Nešić koji je istakao bliske veze grada Užica i grada Kurska navodeći i aktivnosti udruženja Srpsko-ruskog priojateljstva na učvršćivanju veza između dva naroda i  da postavka koju građani mogu videti   ide u prilog specifičnosti odnosa dva naroda i njihovih bratskih veza.

Ostavite odgovor