Pocetna Kultura Sveta Gora je mesto najbliže raju

Sveta Gora je mesto najbliže raju

837
0
Podelite

U Narodnoj biblioteci u Užicu Nenad Andrić je sinoć predstavio svoje dve knjige „Peške kroz Svetu goru“ i „“Susreti sa svetogorskim starcima“. Za mene je Sveta Gora mesto na planeti zemlji koje je najbliže raju, kako je rekao vladika Jovan Velimirović i ja se u potpunosti slažem sa njim, rekao je Andrić

Nenad Andrić je rođen u Beogradu 1976. godine. Diplomirao je fizičku hemiju i magistar je ekologije. Bavi se zaštitom životne sredine, a u slobodno vreme vaterpolom, planinarenjem. Objavio je nekoliko naučnih radova, zbirke zadataka iz fizičke hemije. Mladi pisac Nenad Andrić je poslednjih godina istraživao i Svetu Goru. Kao rezultat njegovih hodočašća, hodočasničkih tura koje je sam organizovao,  nastale su dve knjige,  „Peške kroz Svetu goru“ (2017) i „Susreti sa svetogorskim starcima“ (2018). Upravo ove dve knjige predstavio je u Čitalištu Narodne biblioteke u Užicu.

Po rečima Andrića, velikog poklonika Svete Gore i njenih manastira, ideja je bila da knjiga  „Peške kroz Svetu goru“ bude putopisno hodočasni vodič koji bi omogućio potencijalnim hodočasnicima, Svetogorcima da samostalno dođu na Svetu Goru.

-Sam sam avanturista, volim da istražujem, da idem u nepoznato, pogotovu na Svetoj Gori gde je svaka stopa te zemlje sveta, svaki predeo krije neku keliju, nekog starca monaha. Za mene je Sveta Gora mesto na planeti zemlji koje je najbliže raju kako je rekao vladika Jovan Velimirović i ja se u potpunosti slažem sa njim- rekao je između ostalog Andrić. Osim tehničkih detalja kako stići na Atos, na Svetu Goru, opisao je svih 20 manastira, njihovu istoriju, mnoge svetogorske staze, kelije, pećine i mnoga znamenita mesta.

-Dok sam sve ovo pisao video sam da je više od polovine svetogorskih manastira opstalo zahvaljujući nama Srbima i današnji izgled Sveta Gora duguje upravo Srbima- rekao je Andrić i smatra, da su Srbi, osim manastira Hilandar, učestvovali u osnivanju više od polovine drugih manastira na Svetoj Gori. Posebno je ukazao na veliki značaj i uticaj Nemanjića, pre svega, Svetog Save, ali i drugih srpskih vladara, za opstanak svetogorskih manastira.

-Sveta Gora je takva blagodat, takva se energija i ljubav oseća tako da svi vaši problemi nestaju- rekao je Andrić.

Druga knjiga „Susreti sa svetogorskim starcima“ praktično je nastavak prve, a sadrži razgovore sa mudrim svetogorskim monasima, velikim asketama, podvižnicima i čudotvorcima.

Ostavite odgovor