Pocetna Društvo Novo odeljenje za sterilitet i fertilitet

Novo odeljenje za sterilitet i fertilitet

612
0
Podelite

Na ginekologiji Opšte bolnice Užice otvoreno je novo odeljenje za sterilitet i fertilitet u kome će mladim parovima biti omogućeno lečenje neplodnosti. Uloženo je oko šest miliona dinara u opremu i renoviranje, novi 4 D ultrazvučni aparata  obezbedili su brojni donatorima, a mikroskope Ministarstvo zdravlja.

-Ovo je iskorak ka novim dijagnostičkim procedurama i lečenju, ali i značajan doprinos populacionoj politici u Zapadnoj Srbiji. Svedoci smo sve većeg broja umrlih na broj rođene dece i ovo je naš doprinos da taj smer promenimo – istakao je dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice.

Na odeljenju će raditi dva doktora nauka, supspecijalistasteriliteta i fertiliteta, molekularni biolog i viša medicinska sestra obučena za metode humane reprodukcije.

-Otvaranjem ovog odeljenja načinićemo ogroman početni korak u ispitivanju i lečenju jer u Srbiji svaki sedmi par ima problem sa neplodnošću. Ovde mogu dolaziti parovi koji će proći kroz savetovalište, obavljati niz metoda laboratirskog ispitivanja, utvrđivanja hormonskog statusa, bakteriološku obradu, ispitivanje prohodnosti jajovoda, a počećemo i sa radom intrauterine inseminacije koju je neophodno tri puta uraditi pre nego što parovi dobiju odobrenje od Fonda za vantelesnu oplodnju- precizirala je dr Milena  Aćimović, načelnica ginekologije Opšte bolnice Užice.

Najuspešnije metode su kod žena pre  30-te godine i to od 30 do 35 odsto, a zatim se uspešnost smanjuje i posle 42. godine je oko pet odsto.

Na otvaranju odeljenja okupili su se i donatori kojima je dr Jelena Raković Radivojević uručila zahvalnice i to  EHIT fondaciji, Jovanu Simiću, Fondu B92, Udruženju “Roditelj” Užice, Nordeusu iz Beograda, Henkel Srbiji, Prvom Partizanu Užice, Knez Petrolui drugima.

Ivan Petrović, predsednik EHIT fondacije iz Novog Sada rekao je da svake godine imaju brojne društvene akcije u Srbiji i regionu.

-Iz ovih akcija smo shvatili koja je snaga društvenih kampanja kada ljudi iz svih sektora udruženo deluju. U ovoj akciji imali smo fudbalere na terenu, publiku koja je platila ulaznice, aktiviste Zorana Milovanovića i Udruženje “Roditelj” na terenu, korporativne donatore i mi koji sve to organizujemo. Ovo nam je putokaz za dalje da mnogo ovakvih akcija može da se uradi ako postoji dobra ideja, cilj i organizacija-istakao je Petrović.

Ostavite odgovor