Pocetna Društvo Tri decenije „Uninih“ ukusa

Tri decenije „Uninih“ ukusa

752
0
Podelite
Na dan osnivanja , 24. aprila, „Una“ će svoje potrošače častiti sa 30 posto popusta na ceo asortiman torti i kolača

Ponosni smo što smo uspeli da se održimo 30 godina u vremenu koje nije bilo nimalo lako. To je za mene veliki uspeh, kaže Marija Tešić, vlasnica poslastičarnice „Una“

Milan i Zorica Jevtić tri decenije su gradili i razvijali poslastičarnicu „Una“. Nema Užičanina koji bar jednom nije uživao u ukusu torti, kolača i sladoleda koje su s velikom ljubavlju stvarale ruke vrednih žena po tradicionalnim recepturama prateći savremene trendove u poslastičarstvu pod budnim okom vlasnika. Sin Bojan i kćerka Marija rasli su uz „Unu“, pomagali koliko su mogli i bilo je izvesno da će se neko od njih dvoje odlučiti da nastavi ono što su roditelji razradili. Bojan je ipak ostao u vodama estrade, živi i radi u Beogradu, ali je Marija osnovala porodicu u Užicu i sada je stub ove porodične radnje koja trenutno ima devetoro zaposlenih. Kada je „Una“ osnovana 24. aprila 1989, Marija je imala 13 godina i kaže, tada nije sebe videla u ovom zanatu, ali vreme ju je demantovalo.
-Ja jesam vlasnik radnje, ali su još uvek veoma angažovani i roditelji. Od početka i brat i ja smo pomagali u proizvodnji, ali sebe tada nisam videla u ovom poslu. Međutim, vremenom, naročito poslednjih desetak godina potpuno sam uključena i u proizvodnju i u vođenje radnje – kaže Marija i ističe:

-Veoma smo ponosni što smo uspeli da se održimo 30 godina u vremenu koje nije bilo nimalo lako. Kroz ove godine, prošli smo kroz različite periode. Radili smo i tokom dobrih vremena i tokom kriznih perioda. Uspeli smo sve da preguramo i da uspešno poslujemo i nakon tri decenije. To je za nas veliki uspeh. Odmah posle osnivanja poslastičarnice, otvorili smo i lokal „Teatar“ a kasnije i poslastičarnicu na Zlatiboru. Tokom godina odlučili smo se da se posvetimo ovoj radnji i proizvodnji slatkiša kojom sada snabdevamo druge lokale – kaže Marija Tešić koja je uz rad u poslastičarnici odgajala i troje dece, Aleksandru i Anicu koje su bile briljantne učenice, a sada su takve i kao studenti i sina Sašu koji je šesti razred i ide njihovim stopama.

„Una“ već godinama svojim proizvodima snabdeva mnoge restorane i kafiće širom zemlje. Sarađuje sa lokalima u celom užičkom kraju, u Beogradu, a na Mećavniku u Mokroj Gori turisti se osvežavaju „Uninim“ sladoledom koji se uvek izdvajao po ukusu.
-Za sladoled većinu komponenti uvozimo iz Italije i pravimo ga po posebnoj recepturi, a za kolače i torte koristimo domaće namirnice najboljeg kvaliteta -kaže Marija.U postojećem prostoru poslastičarnice u Užicu, opremljen je i deo za sladokusce gde mogu da odmore i da se zaslade nekim iz široke palete slatkiša. Za „Uninim“ kolačima i tortama naročita je potražnja u vreme porodičnih slavlja i slava. Sada su sve popularniji i „slatki stolovi“ pa „Una“ u skladu sa trendovima radi i slatke keteringe.
Marija je najviše angažovana u proizvodnji torti, ali radi i ukrase, figurice i cvetove pre svega, za mladenačke torte. Kaže, većina ukrasa je od fondana, sve je jestivo jer se koriste prehrambene boje. Cela proizvodnja u „Uni“ odvija se u skladu sa standardima HASAP-a.

Tri decenije rada i postojanja „Une“ proslavljeno je uz prijatelje, radnike, poslovne saradnike

-Poslastičarstvo je veoma odgovoran posao, zahteva celog čoveka, a ja sam nekako postepeno ulazila u njega. Bila sam uključena od početka i navikla sam na dinamiku i način rada tako da mi sada nije teško, ali mi je izuzetno dragocena još uvek velika podrška roditelja i ne znam kako bih se snašla bez njih. Nastavljamo ono što su oni izgradili, razradili, postavili na noge, a to je od neprocenjive vrednosti – ističe Marija.
„Una“ je svih proteklih godina gradila i izgradila izuzetan odnos prema mušterijama zato je među njima dosta onih koji joj se godinama vraćaju, mada je veliki broj i novih.
-Možemo da napravimo sve što mušterija zamisli.U radu se trudimo da se držimo ukusa domaćih torti i kolača, jer to naš narod ipak, najviše voli. Eksperimentišemo i sa novim ukusima, pravimo po italijanskim recepturama razne museve, kolačiće, ali, na kraju, mušterije se najviše opredeljuju za domaće torte ili kolače, od vanilica, ledenih kocki, baklava, ruskih kapa, princes krofni, šampita, krempita, orasnica napravljenih sve po starom receptu, ali prihvataju i novine kao što je sada kolač trileće koji je veoma popularan– kaže Marija i dodaje:

-Da biste videli šta su sve novine u poslastičarstvu, dovoljno je da odete na veliki svetski sajam u Riminiju. Mi ga ne propuštamo. Tu možete da vidite šta se sve radi u svetu u toj oblasti, a mi iskoristimo priliku i za kupovinu alata i materijala. Uglavnom se najviše novina pojavi u dekoraciji.

Iako u Užicu nije mali broj poslastičarnica i radnji koje se bave proizvodnjom torti i kolača, u „Uni“ se o konkurenciji ne razmišlja.

-Naša pažnja je usmerena na posao, na naš program i mislim da za svakog ima mesta. Svako ima svoje mušterije. Veoma lepo sarađujemo sa mnogim poslastičarnicama u gradu- napominje Marija. „Una“ se izdvaja i po veoma korektnom odnosu prema zaposlenima. Pojedine, starije radnice su u proizvodnji skoro od osnivanja poslastičarnice.
-Planiramo da i u budućnosti nastavimo da pratimo nove trendove u poslastičarstvu kao što smo to radili i do sada i da oslanjajući se na tradiciju zadržimo i proširimo krug naših mušterija, da održimo kvalitet proizvoda, ali i dobru ekipu radnika bez kojih nema dobrog posla– ističe Marija.

Ostavite odgovor