Pocetna Društvo Za slobodu grada 118 života

Za slobodu grada 118 života

291
0
Podelite

Grad Užice i Narodni muzej obeležili su 78. godišnjicu herojske odbrane grada u Aprilskom ratu 1941. godine na Sarića Osoju.

Grad su branili ne samo vojnici već i civili, a prema podacima 118 je poginulo i to 67 vojnika i 51 građanin. Sveštenstvo užičke crkve služilo je parastos a vence i cveće položile su delegacije Grada Užica, Opštine Sevojne, Vojske Srbije, SUBNOR-a, Mesne zajednice Carina, Gradskog odbora potomaka ratnika 1912-1920 “Major Kosta Todorović” , Udruženja ratnih veterana 1990-1999.godine i Socijalističke partije Srbije (SPS). U programu su učestvovali i učenici Medicinske škole.

Nemačkim bombardovanjem Beograda 6. aprila 1941. godine počeo je Drugi svetski rat. Vojnici i građani su se spontano organizovali kako bi odbranili čast svoje zemlje i svog grada. I dok su u nekim delovima zemlje, nemačke snage dočekivane kao oslobodioci ili im je pružen neznatan otpor, Užičani su herojski položili živote za slobodu svoga grada. Na Sarića Osoju hrabri narednik Miloje Zečević skočio je na nemački tenk,ubacio bombu i uništio njegovu posadu, ali je i sam poginuo. Osim ovog junačkog dela, trebalo bi istaći i podvig Dragomira Nikolića, mašinovođe iz Užičke ložionice, koji je dejstvovao mitraljezom iz kafane “Zlatibor“. On je uspeo da usmrti nekoliko neprijateljskih vojnika pre nego što je neprijateljski tenk razneo mesto gde se nalazio ovaj hrabri borac.

-Nemački izvori govore o teškim borbama, a posebno borba kod Ložionice gde je uništen voz koji je krenuo prema Sarajevu.Užice je posle višečasovne teške borbe pretvoreno u gomilu ruševina. Svim žrtvama Aprilskog rata u Užicu, hrabrim ljudima koji su pružali otpor okupatoru braneći kućni prag i dostojanstvo svog naroda dugujemo večno sećanje i poštovanje- rekao je na obeležavanju gradonačelnik Tihomir Petković.

Na inicijativu Narodnog muzeja Užice pre tri godine, podignuta je spomen ploča posvećena svim junacima koji su pali u odbrani Užica 15. aprila1941. Godine. Na ploči su isklesana njihova imena kako bi herojska dela bila sačuvana od zaborava.

Ostavite odgovor