Pocetna Sport Zimsko državno bacačko prvenstvo u parasportu održano u Užicu

Zimsko državno bacačko prvenstvo u parasportu održano u Užicu

319
0
Podelite

Sportisti iz Beograda, Šapca, Gornjeg Milanovca, Zlatibora i Užica, njih ukupno 28  iz pet klubova iz Srbije, kao i jedan takmičar iz Crne Gore, okupili su se u subotu na Gradskom stadionu u Užicu na Zimskom državnom prvenstvu u parasportu. Organizator takmičenja je atletska sekcija Paraolimpijskog komiteta Srbije i Nacionalni granski atletski savez osoba sa invaliditetom Srbije. Tehnički organizator bio je AK Pora iz Užica.

Zoran Mićević, predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije ne krije zadovoljstvo zbog dobre saradnje Užica i Paraolimpijskog komiteta, kao i činjenice da je gotovo pola reprezentacije iz ovog kraja:

-Po ovim bacačkim disciplinama gde god se u Svetu i Evropi pojavimo, nas prepoznaju. Današnje takmičenje u Užicu ima veliki značaj, jer je pred nama nekoliko atletskih mitinga, najpre u novembru  Svetsko prvenstvo u Abu Dabiju, kao i Paraolimpijske igre u Tokiju 2020. Od ovih sportista ovde,  na žalost bez Miloša Mitića takođe iz Užica, koji je letos preminuo, selector će odabrati one najspremnije koji će braniti  boje Srbije.

Mićović ističe da su paraolimpijci posle uspeha na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, izašli iz senke,

-Postali su vidljivi! Svet i Evropa sada zna da u državi Srbiji postoje paraolimpijci. Jako su velike emocije ovde u pitanju, mnogo veće nego kod redovnih sportista, tako da je i država dala svoj doprinos. Imamo dobar budžet koji naravno traži ekspanziju shodno povećanju broja takmičara kao i sportskih disciplina. Hteo bih i da naglasim da grad Užice ima odličnu saradnju sa Paraolimpijskim komitetom, pomaže svoje sportiste, a Miloš Zarić i Nebojša Đurić uzvraćaju na najbolji mogući način osajanjem najsajnijih medalja. Miloš je veliki borac, pokretač i sjajan motivator. Gde god da se pojavi on jednostavno pleni. Bili smo u Londonu, on je imao navijače, dođemo u Berlin opet tamo Užičani koji navijaju za Miloša. Siguran sam da će ih biti i u Abu Dabiju.

Miloš Zarić ne krije zadovoljstvo što je Užice po prvi put bilo domaćin ovakvog takmičenja, ali istovremeno i žali što nisu u mogućnosti da organizuju i otvorena takmičenja:

– Zadovoljan sam sa takmičarima, njihovom borbom, zalaganjem. Zahvalio bih se Gradu Užicu, Paraolimpijskom komitetu, ali i svima koji su došli da pomognu da takmičenje protekne u najboljem redu. Ovo je veliki uspeh za AK Pora i za sam grad. Žao mi je što, zbog toga što stadion nema licencu, nismo u mogućnosti da organizujemo Otvoreno prvenstvo, kako bi takmičari iz zemalja iz Regiona mogli da dođu kod nas. Šta je tu je, pravićemo ova prvenstva u okviru države, a na ostala ćemo ići negde dalje.

Miodrag Petković član Gradskog veća zadžen za budžet i finansije, pomno je pratio dešavanja na stazi i izrazio zadovoljstvo što je Užice još jednom bilo dobar domaćin:

-Čast nam je što se ovo prvenstvo održava u našem gradu. I ubuduće ćemo, kao i do sada, u skladu sa realnim mogućnostima, pomagati paraatletičare. Užice ima velike šampone, Miloša i Nebojšu, a oni su najzaslužniji za afirmaciju ovog sporta. Nadamo se da ćemo se u narednom periodu zajedno radovati njihovim novim uspesima.

Nebojša Đjurić je zadovoljan učinkom na takmičenju jer kako kaže ovo je početak sezone u kojoj ih očekuje dosta važnih takmičenja:

-Samo neka me za zdravlje posluži, da bude bez povreda, pa ćemo napredovati iz dana u dan i spremno dočeka Svetsko prvenstvo u novembru. Jedino što mogu da obećam je da ću u Abu Dabiju dati sve od sebe, i da će to biti dovoljno da se zajedno radujemo. Drago mi je što je Užice prvi put bilo domaćin jednog ovakvog takmičenja i što ste svi mogli da vidite kako sportisti treniraju, kako bacaju, da vidite taj svet paraatletike. Nadam se da će nas iz godine u godinu biti sve više i da ćemo napredovati kao klub, kao tim i na kraju krajeva kao društvo.

Veliki podršku Neobojša je imao u sinu Davidu, koji nam uz osmeh kaže:

-Mnogo sam ponosan uspesima moga oca i koliko je on bio dobar sportsa danas. Baš me je oduševio svojim bacanjima.

Među takmičarkama blistala je Saška Sokolov iz AK Pogled iz Beograda, koja je prošle godine na Evropskom prvenstvu u Berlinu u bacanju koplja osvojila bronzanu medalju:

-Malo je hladnija bilo za bacačke discipline, ali kakvi su uslovi mi smo odlično bacali. Ostvarila sam lični rekord 35, 74 tako da sam prezadovoljna. Prvi put sam u Užicu i oduševljena sam. Užičani su odlični domaćin i ja vas obožavam.-

Iskusni Draženko Mitrović takođe član AK Pogled i svetski rekorde u bacanju diska, zadovoljan je i takmičenjem i dobrim druženjem.

-Ovim takmičenjem smo uspešno otvorili sezonu. Čeka nas još mnogo rada i siguran sam da ćemo biti spremni za Svetsko prvenstvo u novembru. Uživao sam jer su Užičani uvek dobri domaćini. Uvek mi je drago da dođem  u Užice, jer ovde imam dosta prijatelja koji su mi kao rod rođeni!

Ostavite odgovor