Pocetna Društvo Ne morate da ih volite, ali nemojte ih maltretirati

Ne morate da ih volite, ali nemojte ih maltretirati

181
0
Podelite

Na glavnoj ulčici u Užicu počelo je potpisivanje peticije za zaštitu životinja i sankcionisanje
nehumanog postupanja prema životinjama.

Akciju sprovode volonteri iz Užica Udruženja “Levijatan” iz Beograda koji su za sat vremena prikupili preko sto potpisa mahom mladih Užičana.

-Cilj akcije jeste da se uvede policija i kažnjavanje za sve koji maltretiraju i ubijaju životinje i zato prikupljamo potpise u svim gradovima i opštinama u Srbiji. Na društvenim mrežama organizovano je dosta volontera koji “Levijatanu” svodnevno dostavljaju prikupljene potpise. Kada ih bude dovoljno prosledićemo ih Narodnoj skupštini i republičkom MUP-u kako bi inicirali osnivanje policije za zaštitu životinja – kaže volonterka iz Užica Mirjana Perišić .

Ona dodaje da u zaštiti životinja prednjači Luksemburg i da u evropskim zemljama ne postoji problem pasa lutalica.

– Razumem ljude koji se plaše pasa lutalica, jer lutalica hoće da napadne i ujede, ali zašto se to ne dešava u Nemačkoj i Francuskoj? Zato što ne postoji problem lutalica, već postoje državni veterinari i rešen problem. Ukoliko se neko usudi, a većini to ne pada na pamet, da maltretira životinje biva novčano kažnjen, a postoji i zatvorska kazna – dodaje naša sagovornica.

Perišić kaže da je za sat vremena prikupljeno preko sto potpisa Užičana u proseku starosti 23 godine, dok su stariji bili manje zainteresovani mada je bilo i izuzetaka.

Na naše pitanje o postupanju posle montruoznog čina ubijanja psa u Zlakusi ona nam je odgovorila da postoji krivična prijava protiv momka koji je usmrtio psa, ali da ishod čitavog slučaja nije poznat, niti je poznato da je kažnjen.

Udruženja za zaštitu životinja “Levijatan” nastavlja i iduće nedelje da prikuplja potpise za zaštitu životinja na glavnoj užičkoj ulici.

Ostavite odgovor