Pocetna Ekonomija Leposavić: Oporavak cene maline

Leposavić: Oporavak cene maline

2695
0
Podelite

Profesor Aleksandar Leposavić, iz čačanskog Instituta za voćarstvo, ne očekuje nisku cenu maline ovogodišnjeg roda koja će po njemu zahvaljujući korektnim izvoznicima i proizvođačima  i dogovorenoj ceni prevazići iznos od 139 dinara.

On kaže da situacija na svetskom tržištu uopšte nije onakva kakava se prezentuje našim proizvođačima. Deficit maline postoji već duži vremenski period što je prouzrokovalo i rast cene.

-Nažalost sve što se dešavalo protekle dve godine uticalo je da skoro 60-70 odsto zasada u glavnim proizvodnim područjima u stanju apsolutne zapuštenosti što ne obećava rod. Svi su u problemu i proizvođači i otkupljivači. Korektni proizvođači i izvoznici su svesni o čemu se radi i u proteklom periodu imali su intenzivne razgovore sa svojim kooperantima mimo svega što se dešava sa malinom (radna grupa, da li će biti protesta, ko koga predstavlja, da li oni koji izlaze u javnost zaista predstavljaju proizvođače, ili predstavlja hladnjačare i drugo) – objašnjava  Leposavić.

On navodi da su  „korektni proizvođači i hladnjačari  krenuli u razgovore i definisanje situacije za ovu godinu i pojedine cene koje su dogovorili su daleko veće od one koja je ponuđena od strane radne grupe“ .

-To sve daje nadu u mogućnost oporavka cene. Situacija je problematična u primarnoj proizvodnji     i trebaće puno vremena i rada da se dovede na određeni nivo. Potrebno je  puno rada da se stanje maline stabilizuje od 2016. godine kada je proizvedeno 83.000 tona, 2017. godine 70.000 tona, a prošle 56.000 tona vrlo „problematične“ maline – kaže poznati stručnjak iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

On dodaje da „moramo priznati da je 2016. godine bila nerealno visoka cena u plasmanu maline“.

– Tada kreću informacije iz pojedinih krugova o prepunim hladnjačama na šta se nadovezala i famozna priča o norovirusu. To je sve dovelo do podozrenja kod kupaca u Nemačkoj na čije tržište ide 60 odsto srpske maline i čak u pojedinim slučajevima „ucenjivački“ odnos prema našim izvoznicima. Sve je to uz vremenske neprilike uzrokovalo veliki pad proizvodnje maline  u 2018. godini od svega 56.000 tona problematičnog kvaliteta – kaže Leposavić ..

Profesor ističe da su na cenu protšle godine uticale i negativnosti i loše kampanje koja je bila prisutna od strane i pojedinib hladnjačara i medija o lošim standardima proizvodnje, lošoj higijeni u prošloj godini tako da je zabeležena situacija prema sajtu Američke privredne komore da je Srbija imala manju prisutnost na svetskom tržištu za 6,5 odsto.

-„Norovirus“ je odlično sredstvo da vas neko drži pod kontrolom i pravi probleme proizvodnje i  plasmana maline. Ne govorim protiv standarda, već smatram da ako iko u svetu poštuje standarde to su i srpski proizvođači i prerađivači maline. Srbija je standard za sve proizvodnje maline u svetu i svi se ugledaju na nas. Priča o „norovirusu“ je ciljano plasirana dodatno uz sve loše stvari koje se plasiraju o srpskoj malini tako da je napravila mnogo problema. Malina kod koje su dijagnostifikovani norovirusi nije bila poreklom iz Srbije niti u njoj proizvedena već  je od strane jednog ovdašnjeg izvoznika   reeksportovana i plasirana na strano tržište. Nikome ne možemo zabraniti uvoz maline , ali se mora znati poreklo   –  naglašava  prof.dr Aleksandar  Leposavić.

Ostavite odgovor