Pocetna Kultura  „Na pola puta“ od 21. do 25. aprila

 „Na pola puta“ od 21. do 25. aprila

287
0
Podelite

Regionalni susret pisaca „Na pola puta“ koji okuplja književnike sa prostora bivše Jugoslavije održaće se u Užicu od 21. do 25. aprila.  Tokom festivala, čiji naziv simbolično sugeriše na to da je Užice na istoj razdaljini od Sarajeva i Beograda, gosti će držati predavanja tokom redovnih časova književnosti u Užičkoj gimnaziji, a uveče će od 20 časova, na Maloj sceni NP Užice, javno čitati svoje tekstove i razgovarati sa publikom.

Učesnici festivala biće Ivan Ivanji, književnik i prevodilac, Jasminka Petrović, književnica i novinarka, Dejan Ilić, izdavač, pisac i esejista iz Beograda, Petar Matović, pesnik i esejista iz Požege.  Gosti će biti i Nenad Veličković, književnik i univerzitetski profesor iz Sarajeva, koji je sa Ružicom Marjanović, profesorkom književnosti u Užičkoj gimnaziji, onovao užičke susrete pisaca, Tanja Stupar Trifunović, književnica iz Banja Luke, Predrag Stojadinović, programer, vloger i promoter nauke i logike iz Nemačke, Ivica Prtenjača, književnik iz Zagreba, Sofija Kordić,  književnica i novinarka koja stiže iz Praga, književnici Tea Tulić iz Rijeke, Kruno Lokotar iz Zagreba i Jasna Šamić koja dolazi iz Pariza, Đorđe Balmazović , član grupe Škart, doputovaće iz Ljubljane, kao i ilustrator iz Beograda Bob Živković. Učenice Užičke gimnazije i članice Čitalačkog kluba Jelena Steljić, Anja Rosić i Tamara Sokić, predstavile su goste i najavile da će festival početi 21.aprila, kada će u Gradskoj galeriji u 18 časova biti priređena izložba Boba Živkovića. Iste večeri, ali u 19,30 časova, na Velikoj sceni NP Užice, Reflektor teatar izvešće predstavu „Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi“, po konceptu, u režiji i dramaturgiji Milene Bogavac, posle čega će uslediti i razgovor o tom pozorišnom komadu. U okviru edicije „Svako ima nekoga koga nema“, koja podseća na preminule pisce i njihovo delo, biće objavljen poster sa podsećanjem na Dašu Drndić (Zagreb, 1946-Rijeka, 2018) koja je bila univerzitetska profesorka, pisala je prozu, za koju je nagrađivana, književnu kritiku, analitičke tekstove i prevode, igrane i dokumentarne radio-drame. Takođe, u okviru pratećeg programa, biće predstavljena knjiga sabranih drama i songova „Cervateseov trg“, nedano preminulog Predraga Lucića, koji je bio veoma drag i čest gost užičkih susreta pisaca. Užički gimnazijalci se, zajedno sa svojim profesorkama književnosti, već početkom školske godine pripramaju za festival, koji promoviše čitalaštvo među mladima, a tokom festivala se druže sa književnicima i moderiraju razgovore tokom književnih večeri. „Festival je postao veliki događaj u gradu i fenomen u školi, a na predavanja i ostale programe rado dolaze i učenici koji ne učestvuju u njegovoj pripremi“, kazala je Jelena Steljić i najavila da će gosti festivala biti srednjoškolci i studenti iz Sarajeva, Rijeke, Breze, Vrnjačke Banje i Beograda.

Jedinstveni kulturni prostor

„Književnici koji nam dolaze razlikuju se po temama o kojima pišu i po stilu. Želeli smo da pokažemo ono najbolje u ovom trenutku u savremenoj regionalnoj književnosti, a većina književnih tekstova naših gostiju referira na jedinstveni kulturni prostor nekadašnje Jugoslavije“, objasnila je Ružica Marjanović, profesorka književnosti u Užičkoj gimnaziji i dodala da bi na festivalu moglo da se gvori i o knjževnosti u egzilu, jer su neki od pisaca koji dolaze rođeni u bivšoj Jugoslaviji, a žive i stvaraju u Francuskoj, Nemačkoj i Češkoj.

Ostavite odgovor