Pocetna Ekonomija O podsticajnim sredstvima

O podsticajnim sredstvima

201
0
Podelite

U Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga juče je održana peta sednica Parlamenta privrednika.

Na sednici je razmatran izveštaj o privrednim  kretanjima na teritoriji koju pokriva RPK Zlatiborskog upravnog okruga. Prema izveštaju u prvoj polovini prošle godine na ovom području bilo je registrovano 2.728 aktivna privredna društva (za 1,37 odsto više u odnosu na 2017. godinu) i 10.522 preduzetnika (za 2,53 odsto više u odnosu na 2017. godinu). Učešće Zlatiborskog upravnog okruga u stvaranju BDV (bruto dodate vrednosti) Republike Srbije je 3,2 odsto, a u njegovoj strukturi najzastupljenije su usluge (44.3 odsto, što je ispod republičkog proseka), industrija (39.3 odsto, što je iznad republičkog proseka) i poljoprivreda koja učestvuje sa 11 odsto, što je za 2.2 procentna poena više u odnosu na prosek Republike Srbije. Građevinarstvo učestvuje sa 5.4 odsto, što je iznad republičkog proseka. Industrijska proizvodnja na području PKS – RPK Zlatiborskog upravnog okruga u prošloj godini veća je za 9,6 posto u odnosu na prethodnu (na području Republike Srbije 1,3  procenta), dok je spoljnotrgovinska robna razmena u istoj godini dostigla 1.033 eura, pri čemu je izvoz iznosio 601 milion evra a uvoz 432 miliona evra. Suficit u iznosu od 169 miliona evra ostvarile su sve opštine Regiona. Najznačajniji spoljnotrgovinski partner RPK Zlatiborskog upravnog okruga u izvozu je Nemačka sa udelom u ukupnom izvozu od 19,1 odsto. U uvozu, najveći partner je Ruska Federacija sa udelom od 11,3 odsto. Tokom prošle godine zabeležen je rast izvoza na području RPK Zlatiborskog upravnog okruga u iznosu od 3,6, kao i rast uvoza u iznosu od 6,2 odsto u odnosu na 2017. godinu. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 139 odsto. Najveće učešće u spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni na regionalnom nivou ima opština Sevojno sa 47,6 odsto.

Na sednici su predstavljene i novine u programima i pozivima Fonda za razvoj i Razvojne agencije Srbije. Po rečima Milene Radović, savetnika za investicione programe u RAS-u, juče je raspisan javni poziv za razvoj konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. Osim ovog, otvoren je i javni poziv za zapošljavanje i investicije, kao i za četiri prerađivačke industrije: prehrambenu, drvnu, mašinsku i industriju gume i plastike.Ono što je novo, jeste da je pojednostavljena procedura u skladu sa zahtevima Privredne komore Srbije. Sredstva RAS-a u zavisnosti od programa mogu da koriste osim malih i srednjih i velike kompanije, mikro preduzeća i preduzetnici. Najveći deo podsticajnih sredstava kao i prethodnih godina namenjena su privredi u najmanje razvijenim područjima u Srbiji.

-Ove godine prvi put se realizuje projekat ulaska u lanac dobavljača i za njega je budžet oko tri miliona evra. To znači da kompanije iz Srbije treba da zadovolje određene kriterijume, da imaju određenu vrstu proizvoda koji bi mogli da plasiraju i da se uz određene podsticaje RAS-a dalje šire – izjavija je između ostalog Milena Radović.

Vesna Vučetić, direktor Sektora za upravljanje rizicima i rizičnim plasmanima u Fondu za razvoj, podsetila je da Fond u saradnji sa Ministarstvo privrede već četvrtu godinu realizuje značajne programe koji nailaze na veliko interesovanje privrednika. Programi traju tokom cele godine. Najznačajnija novina ove godine, jeste da su kamatne stope za korišćenje sredstava Fonda ove u odnosu prošlu godinu smanjene. One su se po programima Fonda kretale do tri, a sada do dva posto. Ukoliko je garancija banke instrument obezbeđenja, onda je ona jedan procenat. Smanjena je i količina potrebne dokumentacije za apliciranje za sredstva. Po rečima Vesne Vučetić, Fond je fokusiran na investiciono bankarstvo, odnosno, dugoročne kredite sa rokom povraćaja sredstava do 10 godina sa grejs periodom do jedne godine. Veliko interesovanje uvek je za programe koji podrazumevaju bespovratna sredstva, a koja odobrava Ministarstvo privrede iz budžeta. Vesna Vučetić je ukazala i na na značajne olakšice početnicima u biznisu, među kojima, takođe, ima novina.

Sve detaljnije informacije, zainteresovani mogu naći na sajtovima Ministarstva privrede, Fonda za razvoj i Razvojne agencije Srbije.

Ostavite odgovor