Pocetna Društvo ŽENSKI CENTAR: Nijedna žena manje!

ŽENSKI CENTAR: Nijedna žena manje!

226
0
Podelite

U Užicu je 2. aprila 2019. godine, prema medijskom izveštavanju, muškarac usmrtio nožem ženu od koje se nedavno razveo. Ovo je treći femicid u poslednjih godinu dana u Zlatiborskom okrugu (Kosjeriću, Arilju i Užicu). Prema navodima medija žena ga je ranije prijavljivala za nasilje, zbog čega mu je bila izrečena hitna mera udaljenja iz stana i zabrana prilaska. Tom prilikom oduzeta mu je i lovačka puška. Ubistvo je izvršio u prizemlju zgrade (podrumu) u kojoj je ona živela, u jutarnjim časovima kada je krenula na posao. Nakon toga izvršio je samoubistvo. Samoubistvo nakon ubistva ukazuje na emotivnu zavisnost nasilnika koja se ogleda u „nemogućnosti“ da podnese život bez partnerke, na potrebu za osvetom zbog toga što ga je napustila, kao i na patrijarhalno ubeđenje da je žena muškarčevo vlasništvo o kome on odlučuje.

Postavlja se pitanje da li su svi akteri u sistemu zaštite preduzeli sve mere kako bi naša sugrađanka danas bila među nama.

Femicid je rodno zasnovano ubistvo, učinjeno nad ženama, devojkama, devojčicama pa i bebama ženskog pola od strane osoba muškog pola. Da bi se neko ubistvo okarakterisalo kao femicid učiniocu mora biti relevatan pol žrtve, tj. upravo činjenica da je žrtva žena. Kao takav, femicid je zločin protiv žena, motivisan mržnjom prema ženama, prezirom i osećajem nadmoći, u kom počinilac misli da ima pravo da oduzme život ženi.

Mreža žena protiv nasilja 12 izveštava o broju femicida u poslednjih 9 godina na osnovu medjiskog izveštavanja. Predmet izveštaja su samo femicidi učinjeni u porodično partnerskom kontekstu, gde je punoletna žena ubijena od strane partnera ili člana porodice. Ovi izveštaji i dalje su jedini javno dostupan izvor podataka o rasprostranjenosti i karakteristikama femicida u Srbiji. U 2018-oj godini u Srbiji je ubijeno najmanje 30 žena. Broj femicida je gotovo nepromenjen iz godine u godinu. Broj bi mogao biti i veći imajući u vidu mogućnost da nisu svi slučajevi dospeli u medije, kao i da nije moguće utvrditi koliko je žena umrlo od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja. Nepromenjen broj femicida govori o neodlučnosti i neuspehu države da i pored brojnih zakona i mera, stane na put ubijanju žena. Neophodno je ispitati zašto postojeći zakoni i mere nisu dale efekta i sprečiti da i druge žene budu ubijene.

Ostavite odgovor