Pocetna Ekonomija Grejanje sportskih terena, strateški pravac razvoja

Grejanje sportskih terena, strateški pravac razvoja

252
0
Podelite

U Srbiji samo fudbalski teren na Marakani, na stadionu FK „Crvena Zvezda“, ima sistem grejanja koji je uradilo užičko preduzeće „Corsair“ koje je i jedino na domaćem tržištu koje se bavi ovom vrstom posla. Kvalitetom i stručnošću „Corsair“ je sve prepoznatljiviji na evropskom tržištu.

Tridesetogodišnji dr Žarko Rosić odgovorno i posvećeno vodi malo preduzeće „Corsair“ čija je osnovna delatnost izrada i montaža instalacija grejanja, ventilacije, klimatizacije, vodovoda i kanalizacije, razvod tehničkih gasova, sistema prečišćavanja otpadnih voda, ali i grejanja fudbalskih terena. Žarko je posle završenog Elektrotehničkog fakulteta i mastera na ovom fakultetu u Beogradu doktorirao na FON-u pre godinu dana na temu – Metodi optimizacije u problemima sinteze linearnog antenskog niza – smer operativna istraživanja.

-Nauka mi je ljubav i hobi. Doktorat se odnosi na veoma specijalizovanu oblast vojne industrije koja nije razvijena u našoj zemlji, ali je mene to zanimalo– kaže dr Žarko Rosić. Žarko je osnovao„Corsair“ samostalnu zanatsku radnju 2008. godine i uz studiranje radio u njoj a radnja je prerasla u deoničko društvo sa ograničenom odgovornošću 2016.. Svo vreme imao je bezrezervnu podršku svog oca Milorada diplomiranog mašinskog inženjera. Iako je otac pred penzijom, kako kaže dr Rosić, njegova podrška ne izostaje i dalje je veoma dragocena.

Do sada je „Corsair“ mašinske instalacije izveo na mnogim značajnim objektima, hotelima, privrednim društvima, institucijama na domaćem tržištu, u Užicu, na primer, u zgradi Privrednog i Prekršajnog suda. Zanimljivo je da je prošle godine uradio i grejanje terena na „Marakani“, fudbalskom stadionu „Crvene Zvezde“. Za sada je to jedini fudbalski teren u Srbiji koji ima grejanje tako da ni sneg ni led ne mogu biti razlog za neodigravanje utakmice, a „Corsair“ je jedino preduzeće kod nas koje se bavi ovom vrstom posla. Na izradama sportskih objekata kroz idejna rešenja i izvođenje radova učestvovao je do sada i van zemlje, na Kipru, Rusiji, a uskoro će u saradnji sa francuskom kompanijom „Fieldturf“ koja proizvodi veštačku travu, sa kojom su sarađivali i na izgradnji stadiona na Kapru, raditi grejanje na fudbalskom stadionu FK „Riga“ u Letoniji. Ugradnja sistema za grejanje sportskih terena postaje strateška orjentacija preduzeća.

-Ovo je specifična oblast i već nekoliko godina je proučavamo i istražujemo. Brojni faktori moraju da se uzmu u obzir. Na primer, ako se na teren postavlja prirodna trava, veoma je bitno praćenje temperature na korenu, koliko ona može da se poveća u toku dana a da ne dođe do temperaturnog šoka, kolika je vlažnost, gde da se postavi senzor kako bi se postigla maksimalna ušteda u energiji i drugo. U Evropi je grejanje terena odavno prisutno, ali ga ipak malo firmi radi i onda se mnogo toga iz samog procesa rada krije – kaže Rosić. Po njegovim rečima, grejanje „Zvezdinog“ stadiona rađeno je na fluid a na stadion u Letoniji biće najverovatnije postavljena veštačka trava i grejanje na kablove.
-Sa „Zvezdom“ smo skoro dve godine pregovarali, a onda kada je trebalo prošle godine da igraju sa „Pariz sen Žermenom“, uslov od UEFE bio je da teren ima grejanje. Tako smo počeli da izvodimo radove 24. oktobra i posao smo završili za 45 dana, početkom decembra. Uradili smo kilometar toplovoda, dve kotlarnice, automatiku, 20-30 hiljada litara antifriza. Na terenu su već pre deset godina bile postavljene cevi ali nisu bile povezane, teren se nije grejao i bilo je neophodno ispitati u kakvom su stanju te cevi i mnogo toga još. Na ovom poslu radilo je petnaestak ljudi – priča Rosić i napominje da svaki domaći klub koji ima ambicije da se takmiči u evropskim takmičenjima mora imati grejanje terena.

-Prvo grejanje terena urađeno je 1958. godine u Engleskoj u kojoj sada klubovi do četvrte lige imaju grejanje terena, u Češkoj klub ne može da igra u prvoj ligi ako nema grejanje terena ili na primer, u Nemačkoj prve dve i pola klubova u trećoj ligi imaju grejanje terena. Eto koliko mi kasnimo – kaže Rosić.

„Corsair“ ima pet stalno zaposlenih koji konstantno imaju posla, ali u skladu sa obimom radova angažuje povremeno i dodatni broj radnika. Uglavnom su to elektro i mašinski monteri. Izradom projekata uglavnom se bavi Žarko i njegov otac, ali često kao saradnike angažuju i proverene, referentne stručnjake. U zavisnosti od kompleksnosti projekta i vrste grejanja, cena postavljanja grejanja terena kreće se od 150.000 do 300.000 evra.
„Corsair“ sa istom posvećenošću i odgovornošću radi svaki posao. Materijal koji mora da zadovoljava propisane standarde nabavlja od proverenih proizvođača, a sve u cilju kvaliteta sistema koji postavlja. Problema ima tokom izvođenja radova koje nametnu određene okolnosti, pa i u naplati potraživanja na domaćem tržištu, ali sve se istrpi, kaže Rosić.

„Corsair“ se do sada, bez obzira na sve prepreke, kretao stabilnom, uzlaznom linijom u poslovanju. Cilj dr Žarka Rosića je da tako i nastavi. Potrebe za postavljanje grejanja na sportskim terenenima u Evropi ima, ali da bi domaća firma mogla da dobija posao, mora da ima i određene reference. „Corsair“ polako i sigurno gradi svoju poziciju. Na domaćem tržištu, ovog posla će tek biti, uveren je dr Rosić. On je svojim dosadašnjim odnosom prema poslu pokazao da će uspeti da održi kontinuitet stabilnosti i rasta svog malog preduzeća koje, ako se realno sagledaju tendencije i kretanja, može lako prerasti sadašnji status.

-Zadovoljan sam za svaki posao koji uradim. To znači da sam sebi dokazao da to mogu. Svaki posao ima svoju draž – kaže dr Rosić.

-Kada bi na Zlatiboru tereni imali grejanje, sportske ekipe bi mogle da dolaze na pripreme i tokom cele godine i zimi- napominje Rosić.

Ostavite odgovor