Pocetna Bajina Bašta Potpisani memorandumi o razumevanju

Potpisani memorandumi o razumevanju

262
0
Podelite

U Užicu je održan regionalni okrugli sto Platforme znanja za energetsku efikasnost pod nazivom „Unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama“. U okviru prvog panela okruglog stola gradonačelnik Užica Tihomir Petković, predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović i Saša Vasilić, zamenik predsednika opštine Priboj potpisali su sa predstavnikom GIZ-a, odnosno, predstavnicom projekta „Energetska efikasnost u javnim zgradama“, Svjetlanom Đokić, potpisali su memorandume o razumevanju u cilju zajedničkog delovanja na polju unapređenja energetske efikasnosti u ovim lokalnim sredinama, pre svega, u školama i vrtićima, razmene informacija i znanja.

U fokusu projekta „Energetska efikasnost u javnim zgradama“ su škole i vrtići, odnosno,  unapređenje regulatornog okvira u oblasti energetske efikasnosti, razvijanje alata za analizu ulaganja u obnovu škola, obuke domara i zaposlenih u školama i vrtićima, kao i jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu. Svjetlana Đokić, viši projektni menadžer u GIZ-u, podsetila je da ova organizacija više od deceniju uspešno sarađuje sa ministarstvima u Vladi Srbije, sa lokalnim samoupravama, akademskom zajednicom, SKGO i drugima u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu pri čemu su postignuti značajni rezultati i zapažen napredak Srbije.

Po rečima Slavka Lukića, direktor RRA „Zlatibor“ objekti su se ranije gradili tako da se energija nije računala kao trošak i zato su sada lokalne samouprave u velikom problemu zbog velikih gubitaka energije. Lukić smatra da bez partnerstva nema pomaka u oblasti energetske efikasnosti i daje GIZ dugoročni strateški partner na raznim projektima i programima što su potvrdili i čelnici lokalnih samouprava.

Gradonačelnik Tihomir Petković, podsetio je da Užice ima dugogodišnju saradnju sa nemačkom vladom, od reforme obrazovanja preko upravljanja javnim prihodima do održive upotrebe bio mase tako da je izrazio očekivanje da će i predstojeća saradnja biti dobra. On je podsetio da energetska efikasnost u poslednjih nekoliko godina u strateškom planiranju i upravljanju gradom zauzima važno mesto prepoznajući u njoj način ekonomskih ušteda, ali i važnog činioca u poboljšanju kvaliteta životne sredine, pre svega, kvaliteta vazduha. Užice je do sada uložilo značajna sredstva u mere energetske sanacije javnih objekata, školskih i predškolskih ustanova, a u toku je realizacija nekoliko projekata iz ove oblasti finansiranih od EU i švajcarske vlade. Podsetio je i na sufinansiranje mera energetske efikasnosti individualnim domaćinstvima od strane grada i do sada je u njih uloženo oko 40 miliona dinara iz budžeta grada.

Radomir Filipović, predsednik opštine Bajina Bašta ukazao je na dosadašnju uspešnu saradnju sa gradom Užicem, ali i sa GIZ-om. Po njegovim rečima, opština Bajina Bašta ima oko 50 objekata javne namene kojima je neophodna energetsko efikasna sanacija, jer se godišnje na njima kroz troškove energije gubi oko 40 miliona dinara. Lokalna samouprava je do sada sanirala oko devet objekata. Na primer, posle rekonstruisane samo jedne škole potrošnja energije je deset puta manja. On je izrazio očekivanje da će sprovođenjem Memoranduma nastaviti sređivanje objekata javne namene, a sve u cilju smanjivanja troškova i poboljšanja kvaliteta života građana.

Saša Vasilić, zamenik predsednika opštine Priboj potvrdio je da je dosadašnja saradnja sa GIZ-om izvanredna kao i sa RRA “Zlatibor“ i one već daju rezultate. Cilj opštine Priboj je da nastavi paralelno rešavanje zamene fosilnih goriva i saniranje javnih objekata u okviru energetske efikasnosti i u oba ova pravca delovanja partner je GIZ. Vasilić je podsetio da je Priboj od ove godine predvideo 10 miliona dinara za saniranje privatnih  zgrada u oblasti energetske efikasnosti, a za izradu projektno tehničke dokumentacije oko 45 miliona dinara, da bi  bio spreman da povuče sredstva od pristupnih fondova EU, ali i od Vlade Republike Srbije.

Okrugli sto u Užicu organizovali su Stalna konferencija gradova i opština i Arhitektonski fakultet u Beogradu u saradnji i uz podršku Srpsko-nemačke razvojne saradnje „Energetska efikasnost u javnim zgradama“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u bliskoj saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Podršku u realizaciji ovog događaja pruža i BioEn projekat koji sprovodi RRA „Zlatibor“ koja se godinama bavi ovom tematikom.

Ostavite odgovor