Pocetna Kultura Retka dela

Retka dela

134
0
Podelite

U prepunom Čitalištu Narodne biblioteke u Užicu, promovisan je roman „DŽelat“ Slobodana Gavrilovića poznatog kao aktivnog učesnika u političkom životu u Srbiji, ali i autora  brojnih studija o političkom totalitarizmu, žrtvama Staljinovog terora, demokratiji, o Živojinu Pavloviću. Bio je i direktor „Službenog glasnika“ od kraja 2007. do 2012. godine. Roman „DŽelat“  koji je dat u obliku zastrašujuće ispovesti čoveka, Vidana, koji je, kako sam kaže, likvidirao više od 2.000 ljudi, a sve u ime navodne pravde i ideje, objavio je „Albatros Plus“ 2012. godine. Ovo je, kako kaže Gavrilović, posle trideset godina bila prva promocija nekog njegovog dela u Užicu.

Po rečima Gavrilovića, neposredan povod za nastanak romana „DŽelat“ je istraživanje koje je sprovodio  o Živojinu Pavloviću, predratnom revolucionaru i intelektualcu kojeg su komunisti streljali u Užicu 1941. godine. Ovaj roman je samo prva knjiga o dželatu Vidanu, jer planira da napiše još tri. Vidan, kao i ostali likovi nisu izmišljeni, već su stvarani, imena su autentična, samo su  prezimena izmišljena. To je čovek iz Godovika iz okoline Požege, sa kojim je Gavrilović radi pripreme za knjigu vodio razgovore od 1983. do 1990. a koji je posle dve, tri godine preminuo. O razgovorima Gavrilović kaže da su bili mučni, ali iskreni i tu svojevrsnu „ispovest“ proveravao je i u institucijama, kod poznatih istoričara, ali i ljudi koji su imali značajnu ulogu u političkom životu Srbije i nekadašnje SFRJ.

Prof. dr Đuro Šušnjić rekao je između ostalog da je Gavrilovićev roman „otvoreno delo“ koje ga je „otvorilo za razumevanje ne samo onoga što je rečeno, nego i onoga što nije rečeno, a što je naslućeno“. Po njegovim rečima roman nudi mogućnosti da se govori o četiri istine: mitskoj, istorijskoj, antropološkoj i umetničkoj.

-Slobodan Gavrilović ispričao je priču koja je istinita u mitskom, istorijskom, antropološkom i umetničkom obliku zato je ona na mene tako moćno delovala. Delo je delo kad deluje snagom svoje iskrenosti, nevinosti, čistote i istine, jer mu onda verujem i držim ga estetički, etički i ljudski vredno. To su retka dela. Moram priznati, ja ne znam šta nisam sve pročitao, ali je retko, retko danas naići na ovakvo jedno delo, tako malog obima, a tako puno duha. U ovoj oblasti, prosečnost ne dolazi u obzir, ma kako bila visoka. Ovde se moraju zadovoljiti visoka merila. Da bi se napisalo ovakvo delo, gotovo da je potrbno uložiti čitav život- rekao je prof. dr Đuro Šušnjić.

-Za razliku od mnogih zločinaca koji su u svojim memoarima pokušavali da se opravdaju, Gavrilovićev dželat se time hvali, čak smatra da za to zaslužuje priznanje. On je čovek jedne stvarnosti, ličnost u kojoj se sve što je civilizacijsko gubi pred važnošću njegovog shvatanja strasnog služenja svojoj ulozi i ideji. Takav ostaje do kraja, bez pokajanja i griže savesti, napisao je Milutin Jovičić koji zbog zdravstvenih problema nije mogao  biti prisutan na promociji.

Ostavite odgovor