Pocetna Društvo Obeležena dvadesetogodišnjica NATO bombardovanja

Obeležena dvadesetogodišnjica NATO bombardovanja

161
0
Podelite

Na dvadesetogodišnjicu početka NATO bombardovanja SRJ u Užicu je održan pomen za 105 vojnika iz Zlatiborskog okruga koji su izgubili živote braneći zemlju u ratovima devedesetih i položeni venci na spomenik palim herojima na Trgu Svetog Save.

Polaganju venaca uz počasnu stražu jedinice Vojske Srbije prethodio je minut ćutanja za poginule i izvodjenje himne „Bože pravde“.

-Sto pet mladića iz Zlatiborskog okruga dalo je svoje živote za svoju zemlju, za Srbiju. Imali smo izuzetno hrabre i ponosne sugradjane, golobrade vojnike, rezerviste, aktivne starešine naše vojske i policajce koji su svoju mladost dali za otadžbinu. Oko 93 dece od kojih neka tek rodjena  ostala su bez svojih očeva, a 50 supruga bez svojih muževa, na stotine roditelja, braće i sestara bez svojih najmilijih…Nažalost njih 55 nisu imali priliku da formiraju svoje porodice, da imaju svoje naslednike.. Bol je neprekidno prisutna – rekao je Ranko Obradović, predsednik Saveza udruženja veterana Zlatiborskog okruga.

On je podsetio  da je NATO alijansa bombardovala Srbiju i Crnu Goru bez prestanka 78 dana, nemilosrdno gadjajući kuće, škole, bolnice, fabrike, vozove, mostove i da je tokom bombardovanja zloglasne alijanse poginulo je preko hiljadu vojnika i policajaca i više od dve hiljade civila.

„Bacili su tone i tone municije sa osiromašenim uranijumom, uranijumom koji nam svakog dana nanosi sve veće i veće boli, ali njihov glavni cilj da unište ovaj narod i da više ne postoji nije ispunjen“, rekao je Obradović koji je  u me Saveza udruženja veterana zatražio od najodgovornijih u Zlatiboskom okrugu da trgovi, škole, ulice dobijaju imena po poginulim vojnicima i starešinama.

Vence i cveće na spomenik poginulim vojnicima u ratovima devedesetih Trgu Svetog Save pored rodbine i prijatelja položile su delegacije Gradske opštine Sevojno, Vojske Srbije, Saveza udruženja veterana Zlatiborskog okruga, udruženja veterana opština Sjenica, Bajina Bašta, Čajetina, Sevojna, Priboja, Kosjerića, Višegrada, vojnih penzionera Užice, rezervnog sastava policije i penzionisanih pripadnika MUP-a Srbije Užice, užičkog odbora potomaka ratnika „Major Kosta Todorović“, odbora UBNOR-a Užice, Bajine Bašte, Požege, Nove Varoši, Čajetine, Arilja, gradski odbori SPS-a Užice, PUPS-a…

Na obeležavanju dvadesetogodišnjice početka NATO bombadovanju u organizaciji Saveza udruženja veterana Zlatiborskog okruga izostalo je prisustvo delegacije Grada Užica što je kod predstavnika udruženja veterena izazvalo je ogorčenje, a ista situacija dogodila se i prethodne godine kada je kao i ove venac na spomenik junacima položila delegacija Gradske opštine Sevojno.

Pomen je održan uz sasluženje sveštenstva užičke crkve, a u prigodnom programu  učestovali su studentkinja Pedagoškog fakulteta iz Užica Nađa Đoković i dečji crkveni hor „Đurdjevak“ .

Ostavite odgovor