Pocetna Kultura Metafizika emocija

Metafizika emocija

411
0
Podelite

U Gradskoj galeriji u Užicu otvorena je izložba slika, ulja na platnu, akademskog slikara Biljane Milojević pod nazivom „Metafizika emocija“. Diplomirala je na odseku za slikarstvu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2003. godine u klasi profesora Jovana Rakidžića. Biljana živi i radi u Užicu kao profesor u srednjoj školi. Do sada je izlagala na brojnim kolektivnim izložbama u Novom Sadu, Budvi i redovno na Užičkom regionalnom likovnom salonu na kojem je nekoliko puta bila dobitnik Pohvale Salona. Prošle godine izložba „Metafizika emocija“ bila je priređena u galeriji „Reflektor“ u Užicu.

Ovom prilikom Biljana Milojević rekla je da izložba „Metafizika emocija“ predstavlja retrospektivu njenog rada, a naziv nije slučajan:

-Čaroban svet ličnih emocija, misaonih procesa i programa, baza je za apstraktnu koloristiku na mojim slikama, tako da se  svaka od mojih slika temelji na tim bazičnim emocijama, svesnim i nesvesnim emocionalnim programima koje prikazujem kroz poetiku boja i bogatstvo linija – rekla je Biljana i nastavila:

-Trudila sam se da kroz svoj rad dođem do moguće formulacije četvrte dimenzije za koju mnogi kažu da se nalazi u nama samima, ali sam došla samo do sadržajnog jezgra istinske, metafizičke, transcedentalne, imaginativne  emocije za koju možete reći da je svima zvezda vodilja i da nas sve  inspiriše. U svom autorstvu, pre svega mi je težnja da vas, publiku, posmatrače, svojim ekspresivnim podražajem navedem da u sveopštoj percepciji rasejanog, ipak, koliko toliko obratite pažnju na saopštavanje osećaja i na auru emocija – rekla je Miljana Milojević.

Ostavite odgovor