Pocetna Ekonomija Obuka za prijavu sezonskih radnika

Obuka za prijavu sezonskih radnika

450
0
Podelite

U Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga održana je obuka za korišćenje portala www.sezonskiradnici.rs. U saradnji sa NALED-om uz podršku Nemačke razvojne saradnje GIZ i u saradnji sa resornim ministarstvima, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka prava, Ministarstvo poljoprivede i Ministarstvo finansija, PKS RPK Užice  sprovodi projekat „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi“ u okviru kojeg je i organizovana ova obuka. Tokom obuke predstavljen je novi sistem za angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu – pravni okvir, kao i on-line prijava radnika putem e-portala. Skupu u Regionalnoj privrednoj komori prisustvovali su  zaposleni u servisnim centrima u jedinicama lokalnih samouprava, poslodavci iz oblasti poljoprivrede i poljoprivredni proizvođači  koji upošljavaju sezonske radnike na svojim posedima.

Dušan Radovanović, predstavnik NALED-a, podsetio je da je primena Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima počela u januaru ove godine i jedna je od mera koja je predviđena nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije. Zakon je donet prošle godine na inicijativu NALED-a i poljoprivrednih proizvođača iz Srema. Po njegovim rečima, u prva dva meseca ove godine, ima ukupno 20.000 radnih dana prijavljenih za radnike na sezonskim poslovima. U najvećem delu sezonske radnike prijavila su poljoprivredna gazdinstva  iz okoline Leskovca i Vojvodine koja se uglavnom bave povrtarstvom. Kako je izjavio Radovanović, na Zakon za sada nije bilo primedbi sa terena. Osim što je ukazao na prednosti ovog Zakona, Radovanović je detaljno objasnio i način prijave sezonskih radnika koji se odvija iskljzčivo elektronskim putem.

-Poslodavac nema posebnu obavezu pisanja poreske prijave, odnosno, obračuna poreza i doprinosa. Na poslodavcu je jedina obaveza da radnika prijavi, odnosno, odjavi u smeni u kojoj sezonski radnik radi. Na kraju svakog meseca na bazi podataka koji će poslodavac dostaviti putem portala, Poreska uprava automatski sačinjava poresku prijavu, a onda poslodavac, opet, putem portala dobija nalog za plaćanje u kojem je naglašena visina poreza i doprinosa u skladu sa brojem radnih dana koje je sozonski radnik obavio u toku kalendarskog meseca – rekao je između ostalog Radovanović. Lica koja se vode na evidenciji NSZ prilikom sezonskog angažovanja ne gube prava koja ostvaruju kao nezaposleno lice. Ni korisnici novčane socijalne pomoći neće izgubiti pravo na novčana primanja.

Osim prava i obaveza poslodavaca i sezonskih radnika u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, propisane su i kaznene odredbe za poslodavce ukoliko ne rade u skladu sa Zakonom.

Međutim, proizvođači malina koji su prisustvoli skupu u Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga, smatraju da je za njih, malinare, ovaj Zakon neprimenjiv, ne sporeći da je on dobar za povrtare.

-Mi nikada nemamo stalne radnike, iz sata u sat nam se menja njihova struktura i onda da trčimo gore-dole. I šta smo onda uradili? Kad onda da beremo, kako da organizujemo berbu? Prepušteni smo sami sebi i niko nije pomenuo pomoć lokalne samouprave u tome. Mi imamo veoma loš kvalitet radnika zato i nemamo stalne radnike i kako onda da primenimo Zakon. Mi smo na ovaj način malinu sahranili, a trećina Srbije živi od nje – kaže Pero Todorović, malinar iz ariljske Trešnjevice. Slično misle i ostali malinari koji su bili na skupu.

-Zakon je donet, šta ću da radim, ne znam, a već sam počeo da pripremam malinjak. Radnicima obezbeđujemo dobru dnevnicu, hranu i smeštaj. Činimo sve da budu zadovoljni, a evo sad i ovaj Zakon. Niko nas nije pozvao prošle godine da učestvujemo u njegovoj pripremi. Ovo je samo smišljen način da nam uzmu pare, a mi ih nemamo – kaže Milija Poledica, malinar iz Arilja.

Ostavite odgovor