Pocetna Društvo Bela Zemlja, Ljubanje i Kačer: Kanalizacija najveći problem 

Bela Zemlja, Ljubanje i Kačer: Kanalizacija najveći problem 

1216
0
Podelite

U radu Gradskog veća Užica čije je zasedanje održano na Beloj Zemlji učestvovali su predstavnici saveta mesnih zajednica Bela Zemlja, Kačer i Ljubanje.

U okviru prve tačke dnevnog reda predočeno je šta je urađeno u protekloj godini i kakvi su planovu za ovu godinu u pogledu gradnje infrastrukture i drugih  potreba građana istaknuti su rešavanje problema kanaliazacije, ambulanta i apoteka.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković  je podsetio da  kompanija „Prvi partizan“ na Beloj Zemlji  gradi fabrički kompleks u kome će za godinu-dve dana raditi oko dve stotine zaposlenih i da predstoji podizanje industrijske zelene zone u skladu sa najvišim ekoloških standardima preko puta fabrike namenske.

-Kao grad smo konkurisali kod Ministarstva privrede za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Beloj Zemlji. Vrednost projekta je 48 miliona dinara i očekujemo dobijanje  polovine sredstava, a ostatak će obezbediti lokalna samouprava- rekao je Petković i dodao da će na ovaj način biti rešen problem otpadnih voda industrijske zone, ali i problem kanalizacije za 800 gradjana, ili za četvrtinu stanovnika na ovom području.

Gradska vlast očekuje da do kraja maja počne rad dečji vrtić na Beloj Zemlji koji može da primi sto dece i  u koji je uloženo oko 300.000 evra. U planu je i gasifikacija domaćinstava ovog dela Užica s obzirom da će gas  stići i za industrijska postrojenja.  Grad Užice podržava i gradnju crkve koju su započeli građani ovog dela Užica. Prilikom rehabilitacije magistrale koju će raditi „Putevi Srbije“ najavljeno je postavljanje javne rasvete, trotoara i stajališta.

Potpredsednica saveta MZ Bela Zemlja Tatjana Milošević  navodi da je u prethodnom periodu urađeno  dečje igralište, započeta gradnja crkve, dosta putnih pravaca zazvršeno  ali i  započeto. Kaže da je najveći problem na Beloj Zemlji kanalizacija .

-Bela Zemlja ima oko 6000 stanovnika, a po popisu oko dve hiljade zato što se mnogima lična dokumenta vode na Užice i Sevojno  – dodala  je ona..

Milan Prljević iz MZ Ljubanje kaže da je u proteklom periodu mnogo toga urađeno, puteva i javne rasvete, rešeno pitanje vode i dodao da treba rešavati probleme  kanalizacije i otpadnih voda.

-Ambulanta nam je neophodna, imamo dosta starih ljudi, u pitanju je naselje oko 5,5 hiljada ljudi  – kaže Prljević.

Milutin Karajičić iz MZ Kačer navodi da su asfaltirani glavni putni pravci  dok se asfaltiranje završava na  sporednim putnim pravcima, deo Zarića je dobio gradsku vodu.

-MZ Kačer, Bela Zemlja i Ljubanje moraju se posmatrati više kao celina i predgrađe Užica. Zajedno gradimo crkvu i potrebna nam je ambulanta, apoteka, stanica policije. Tri su primarna cilja: popravka glavnog puta prema Zlatiboru, više radnh mesta u fabrikama koje se grade i zadržati ljude na ovom području – kaže Karajičić iz MZ Kačer. Jedno od narednih zasedanja Gradskog veća Užica biće održano u Lužničkoj dolini, rečeno je na Beloj Zemlji.

Ostavite odgovor