Pocetna Ekonomija Prva zelena industrijska zona

Prva zelena industrijska zona

678
0
Podelite

-Mislim da će formiranje prve zelene industrijske zone u Srbiji, a koja će biti baš na Beloj Zemlji, usmeriti pažnju javnosti ali i važnih institucija koje će pomoći da se kroz investicije u infrastrukturu, podigne kvalitet uslova za poslovanje na ovom području – kaže, između ostalog, za “Vesti”, gradonačelnik Užica Tihomir Petković

Bela Zemlja je, pre svega, izrasla u zonu male privrede na području grada Užica, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. Uskoro će na tom prostoru raditi i značajan deo proizvodnje „Prvog partizana“. Da li postoji evidencija koliko proizvodnih privrednih društava posluje na ovom prostoru?

-Kao lokalna samouprava ne radimo takvu vrstu evidencije poput onoga što rade druge institucije (Zavod za statistiku, NSZ) ali mi svakako pratimo privredna dešavanja na nivou grada i aktivno u tome učestvujemo. Samim tim naša procena je da na nivou Bele Zemalje ima preko 50 manjih ili većih privrednih subjekata. Prkeo 10 kompanija su se razvile u ozbiljne privredne subjekte sa velikim potecijalom rasta i razvoja i mi to kao Grad svakako želimo da pomognemo i podržimo.

Koliko lokalna samouprava može u infrastrukturnom smislu da prati razvoj ovog područja? Značajne primedbe privrednika, neke su prisutne i ponavljaju se godinama unazad, kao što je kontinuitet u napajanju električnom energijom i rešavanje pitanja kanalizacija. Šta lokalna samouprava može da uradi da ovo područje reši taj osnovni problem, napajanje strujom s obzirom da česti nestanci, pa i padovi napona, izazivaju velike probleme privrednicima koji poseduju savremenu opremu? Mnogi odustaju od proširenja kapaciteta baš iz ovih razloga, jer raspoložive količine električne energije ne mogu da podrže veće kapacitete.

-Naravno da mi kao lokalna samouprava moramo da ispratimo želje i potrebe privrednika i da stvorimo okvir za njihovo uspešno poslovanje.  Bela Zemlja nije prostorno decenijama unazad bila tretirana kao privredno intezivno područje ali su neki faktori, poput nedostatka drugih lokacija na nivou grada i sl., uticali na to da se Bela Zemlja lagano razvije u poslovnu zonu. Ipak, to nije pratio razvoj infrastrukture i mi se sada suočavamo sa ozbiljnim izazovom da to realizujemo na pravi način.

Znamo da su se veliki prigovori privrednika odnosili na kvalitet struje i probleme u funkcionisanju na koje su nailazili (poput čestih padova napona itd). Procene stručnjaka kažu da se dugoročno pitanje struje na Beloj Zemlji može rešiti  jednom velikom trafom stanicom 35/10. Trudimo se da uz pomoć nekoliko važnih i uticajnih ljudi, pre svega Nikole Selakovića koji nam mnogo pomaže na mnogim važnim mestima u Beogradu i predstavlja najvećeg ambasadora našeg grada, da  utičemo da EPS u svojim razvojnim planovima prepozna ovu investiciju. To bi bila velika stvar za Belu Zemlju i Užice.

Što se tiče investicije otpadnih voda mi smo se odlučili da u ovom momentu to pitanje rešavamo separatno a ne sveobuhvatno za celu Belu Zemlju kako je do sada bio pristup. Zašto? Zato što projekat rešavanja pitanja otpadnih voda na Beloj Zemlji kaže da je ta investicija vredna 5-6 miliona eura kao i da bi cena kasnijeg održavanja tog sistema bila prevelika. Takav pristup je doveo do toga da se pitanje otpadnih voda rešava fazno. Mi smo konkurisali kod Ministarstva privrede sa projektom otpadnih voda za jedan deo Bele Zemlje i velika je verovatnoća da ćemo dobiti deo novca a drugi deo ćemo obezbediti mi iz sopstvenih sredstava. Time će se za buduće korisnike industrijske zone ali i za određene druge privredne subjekte i domaćinstva omogućiti tretman svih vrsta otpadnih voda.

Da li će, može li i koliko će formiranje industrijske zone na Beloj Zemlji uticati na rešavanje sadašnjih infrastrukturnih problema?

-Mislim da sam jednim delom već odgovorio na vaše pitanje.  Mislim da će formiranje prve zelene industrijske zone u Srbiji, a koja će biti baš na Beloj Zemlji, usmeriti pažnju javnosti ali i važnih institucija koje će pomoći da se kroz investicije u infrastrukturu, podigne kvalitet uslova za poslovanje na Beloj Zemlji. Zahvaljujući radovima vezanim za industrijsku zonu, rešićemo pitanje kvalitetnog snabdevanja električnom energijom i pitanje otpadnih voda za jedan deo građana Bele Zemlje u prvoj fazi. U narednim godinama ćemo to pitanje rešiti sveobuhvatno.

Gde će biti građeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Beloj Zemlji, kojeg kapaciteta i kada se može očekivati da ono bude u funkciji?

-Rezultate očekujemo u najskorijem periodu i očekujemo, naravno, da dobijemo sredstva. Postrojenje će biti građeno na jednoj parceli koja je u javnoj svojini i koja nije prikladna za bilo kakve druge namere. Na kraju krajeva, izmenama Plana generalne regulacije Bela Zemlja precizno smo definisali tu lokaciju. Ono će biti namenjeno za industrijsku zonu ali i za 800 ekvivalentnih stanovnika koji gravitiraju prema toj zoni. Očekujemo da se radovi ugovore i izvedu do kraja godine.

Gasovodna mreža se gradi prema Dautovcu gde će biti pogon „Prvog partizana“. Da li se planira gasifikacija i ostalog dela Bele Zemlje i koliko bi to uticalo na rešavanje pitanja energenata privrednih društava?

-Najvažnije je da je gas tu na licu mesta što omogućava dalje širenje mreže kako prema privredi tako i prema stanovništvu.

Ima li Grad planove daljeg razvoja Bele Zemlje?

-Grad ima velike planove vezane za Belu Zemlju koje nalaze svoje uporište kako u planskoj dokumentaciji tako i u drugim razvojnim projektima. Bela Zemlja kao faktičko predgrađe Užica dalje će se razvijati posebno ako dugoročno uzmemo u obzir izgradnju autoputa Požega – Kotroman koji će sa jedne strane smanjiti tranzit teretnih vozila kroz Belu Zemlju a sa druge strane potpuno otvoriti tu lokaciju prema autoputu. Za sve one koji imaju lične investicione planove predlažem da investiraju u Belu Zemlju. Ubeđen sam da neće pogrešiti.

Ostavite odgovor