Pocetna Društvo Marko Popadić, vlasnik firme „Makal Systems“: Sigurnim korakom u budućnost

Marko Popadić, vlasnik firme „Makal Systems“: Sigurnim korakom u budućnost

389
0
Podelite

Od kada je počeo da se bavi sopstvenim biznisom, Marko Popadić je uvek koračao napred. Smatra da će tako biti i dalje, jer ima bezrezervnu podršku porodice

Tridesetšestogodišnji Marko Popadić iz Užica, vlasnik firme „Makal Systems“ kaže da je zadovoljan onim što je do sada uradio, jer je ostvario sve svoje planove od pre deceniju i po kada je počeo da razvija svoje preduzeće na temeljima porodične firme i zanata. Kaže da je sa suprugom Katarinom, naročito poslednjih pet godina, proširio proizvodni program, stabilizovao poslovanje, sagradio neophodnu proizvodnu halu na porodičnom imanju na Beloj Zemlji od oko 300 kvadrata, a ukupan prihod iz godine u godinu beleži rast koji nije uvek isti zbog različitih uslova u privrednom ambijentu. Važno je, ne ide se unazad. U odnosu na prethodnu, rast u prošloj godini bio je oko 20 posto.

„Makal Systems“ je počeo sa proizvodnjom roletni, zavesa, venecijanera i komarnika, ali pre pet godina nabavlja mašine za proizvodnju aluminijumske i PVC stolarije. Paletu proizvodnog programa čine i garažna rolo i segmentna vrata, tende. Izložbeni salon je u Ulici Kneza Lazara u Užicu. Marko od pre dve godine ima kontinuiranu proizvodnju, što se ranije nije dešavalo, pa je bilo perioda bez posla, naročito u vreme van građevinske sezone. Trenutno „Makal Systems“ radi na ugradnji stolarije na stotinak otvora.
-Nasledio sam očev zanat i u njemu sam pronašao sebe. Kasnije uz pomoć supruge Katarine, koja je ekonomista, proširio sam proizvodnju. Inače, uvek se trudimo da celu proizvodnju podignemo na viši nivo koliko god je to moguće – kaže Marko, a da bi to bilo i ostvareno, potrebno je neprekidno ulaganje. Planirana je dogradnja proizvodne hale na Beloj Zemlji za još oko 150 kvadrata.

-Potreba za poslom zahteva proširenje proizvodnih kapaciteta, a to podrazumeva i optimalnu infrastrukturu. Tu, pre svega, mislim na kvalitetno napajanje električnom energijom. Nadam se da nećemo imati velikih prepreka u obezbeđivanju potrebne jačine struje – kaže Popadić ističući da se proteklioh godina dosta ulagalo i u nabavku novih mašina. Još dve su pre neki dan stigle u proizvodnju, poboljšan je vozni park, a planirano je da i ove godine bude nabavljeno još jedno vozilo.

-U toku je kupovina značajne mašine koja će nam dosta olakšati posao u proizvodnji aluminijumske stolarije i roletni. Do prošle godine, mašine koje smo imali u proizvodnji nisu bile dovoljne da bismo na njima mogli da proizvedemo toliko da bismo zadovoljili sve zahteve sa tržišta. Zato smo shodno tome počeli da nabavljamo mašine i dograđujemo proizvodni program- kaže Marko.

„Makal Systems“ trenutno ima šest stalno zaposlenih, uglavnom, majstora. To, po rečima Popadića, nije dovoljno. Kaže, posla ima i mogao bi da zaposli još radnika.
– Nedostatak kvalitetnih radnika, bar u našoj branši, sve će biti izraženiji. Prošlog leta imali smo 11 majstora, ali su mnogi otišli u Austriju i Nemačku. Kod mene je tada došlo i do smene generacija, ali uz značajne napore, posle svega toga, stvorio sam dobru, mladu, radnu, požrtvovanu ekipu koja mi daje sigurnost u celom poslu – kaže Popadić.

„Makal Systems“ u proizvodnji koristi kvalitetnu sirovinu bilo da je uvozna ili proizvedena u Srbiji. Svaki kupac ima mogućnost da sam odabere od koje će biti izgrađena stolarija. Najviše radi na području Zlatibora i Užica u privatnim, ali i objektima privrednih društava, državnih preduzeća i institucija. Konkurenciju ne oseća.
-Svi u mojoj branši imaju posla i nema razloga da među sobom gradimo loše odnose. Zbog toga mi je drago – ističe Popadić. U poslu mu je veoma važno da u proizvodnji ispoštuje kvalitet, ali i rok isporuke kupcima koji mogu da iskoriste mnoge povoljnosti prilikom plaćanja. U naplati potraživanja nema problema, bez obzira da li se radi o građanima ili pravnim licima.

Marko i Katarina imaju dva sina – dvogodišnji blizanci Maksim i Aleksandar. Marko bi voleo da oni nastave da razvijaju porodični biznis, tamo gde on bude stao.
-Mislim da će za sve u našoj branši i u narednim godinama biti posla, a moj osnovni cilj i želja je da u narednih pet godina kupim savremeni obradni centar koji može da proizvede 150 otvora stolarije dnevno. To je velika investicija, ali je opravdana i ostvariva – kaže Marko Popadić.

Ostavite odgovor