Pocetna Društvo Uporna dobrota

Uporna dobrota

135
0
Podelite

Na Pedagoškom fakultetu u Užicu održana je tribina na kojoj je gostovao francuski humanitarac Arno Gujon. Ovom tribinom najavljen je početak druge po redu akcije “Užice za Kosmet”  Unije studenata i Unije srednjoškolaca radi prikupljanja pomoći za porodice u enklavama.

Prof.dr Snežana Marinković, dekan Pedagoškog fakulteta uručila je plaketu Gujonu u znak zahvalnosti za njegov dugogošnji humanitarni rad i saradnju sa fakultetom.

U okviru programa prisutnima su se obratili i predstavnici Unije studenata i srednjoškolaca koji su pozvali svoje kolege i drugove da se odazovu novoj akciji.U prvoj akciji sakupljeno je 430 000 dinara za nabavku bele tehnike i nameštaja za porodice kod Gračanice. Na trodnevnom putovanju preko 50 mladih iz Uđica posetilo je Kosovo i Metohiju.

Veliku pažnju prisutnih izazvao je Arno Gujon, francusko-srpski humanista koji je govorio da 15 godina sa svojim humanitarnom organizacijom pomaže siromašnim porodicama i deci na Kosovu i Metohiji.

-Dok sam išao u Novo brdo 10.septembra 2018.godine zaustavljen sam na administrativnom prelazu Merdare, a albanski carinik je naredio da me privedu. Posle zadržavanja usledila je zabrana mog ulaska na Kosovo i Metohiju koja i danas traje-objasnio je Gujon.

Od prvog ulaska u južnu srpsku pokrajinu do danas obezbedio je 44 konvoja pomoći, renoviranje 33 škole, u toku su radovi na još tri, otvoreno je šest farmi, mlekara, podeljeni plastenici, koze, ovce, kokoške….Vrednost pomoći koju je Gujon obezbedio uz pomoć donatora iz Francuske iznosi preko pet miliona evra.

-Nismo promenili svet ali smo ga učinili boljim. Svet se ne menja samo odozgo. Ljudi sa Kosova su pokazali kako se bori. Oni su primer dostojanstva. A mali koraci menjaju svet-istakao je Gujon.

Dodajmo, da je u okviru tribine prikazan i film o podeli pomoći u kosovskim selima. Život i humanitarni rad zabeležio je i u knjizi “Svi moji putevi vode ka Srbiji”.

Tribini je pored učenika i studenata prisustvovao veliki broj građana i svi su imali priliku da postave pitanje ovom mladom više puta nagrađivanom humanom čoveku.

Ostavite odgovor