Pocetna Politika Djilas: Aplauz za sve hrabre žene Srbije 

Djilas: Aplauz za sve hrabre žene Srbije 

329
0
Podelite

Jedan od osnivača Saveza ta Srbiju Dragan Đilas čestitajući Užičankama 8. mart pozvao je gradjane na protestu da aplauzom pozdrave sve hrabre žene u Srbiji poput Marije Lukić iz Brusa koja je javno progovorila o maltretiranju lokalnog SNS predsednika opštine i dovela do toga da taj čovek ode sa vlasti i dodao da on mora biti procesuiran i da odgovara.

Đilas je okupljenim gradjanima poručio  da niko iz opozicije ne želi da priče sa Aleksandrom Vučićem  jer se opozicija  obavezala na Sporazum sa narodom što su zahtevi gradjana koji nemaju nikakve veze sa čovekom koji trenutno vodi Srbiju.

– To su fer i pošteni izbori, slobodni mediji, sredjeni birački spiskovi i to znači da niko nikome ne sme da preti što glasa za jednu stranu. To znači da nema kupovine glasova i slikanja listića – poručio je Drgan Đilas.

On je ponovio  da je Aleksandar Vučić predsednik Srbije koji je izdao svoja ustavna ovlašćenja i da opozicija neće prihvatiti da krši Ustav ove zemlje i razgovara sa takvim čovekom.  Djilas je pozvao na prestanak podela i okrenutost ka budućnosti uz izvinjenje gradjanima za greške koje su činjene  dok je on bio u vlasti i uz obećanje da se neće ponoviti.

-Krajnje je vreme da prestanemo da se delimo, jer smo svi gradjani Srbije i patriote koji volimo svoju zemlju pa i oni koji iz uverenja glasaju za vlast, ali ne iz koristi. Naša obaveza je da pokažemo tim ljudima da  je to laž – rekao je Đilas uz reči da „o lopovluku najviše pričaju lopovi i da uvek je tako bilo“.

Najavljujući Dragana Đilasa Zoran Filipović koji je vodio i sedmi protest u Užicu je rekao da je važno da na sledećim izborima gradjani traže promenu izbornog zakona i očekuju decentralizaciju Srbije kako za dvadeset godina Užice ne bi bio pust grad.

Rada Gujaničić  iz Ženskog centra Užice koja je na skupu govorila u svoje lično ime u svojstvu gradjanke rekla je da je to njena potreba da  javno progovori  i da ohrabri sve ljude da se bore za svoja prava i da ne dozvole nikakav oblik javnog ili bilo kakvog drugog ponižavanja.

– Hoću da čestitam ženama 8. mart Međunarodni dan žena. Osmi mart je simbol borbe žena za ekonomska i socijalna prava a sada je postao i simbol borbe  žena protiv nasilja u svetu i kod nas. Ovaj 8. mart svakako je obeležila Marija Lukić koja je  hrabro izašla u javnost jer nikako nije na drugačiji način mogla da se izbori za svoje pravo i razotkrila kroz ovog pojedinca kakvi sve bahati ljudi upravljaju dobrima i vrše javnu vlast – rekla je Gujaničić. Ona je kritikovala licemerje u borbi za natalitet  i Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom koji kako je rekla se pretvorio u  Zakon o finansijskoj propasti porodice sa decom pa smo od slogana  „blago nama sa mamama“ stigli  do narušavanja dostojanstvo tih istih mama od kojih mnoge primaju naknadu za porodiljsko odsustvo od  300 dinara.

-Sve što  je ikada sagrađeno u celom svetu sagradili su obični ljudi. U svim ratovima najviše su ginuli obični ljudi. Najviše ima nas običnih ljudi. Dakle mi smo ti čija je ova zemlja, mi smo ti koji punimo budžet i mi imamo svoja prava zagarantovana Ustavom i Zakonima ove zemlje. To što moramo da se za  primenu zakona i ustava i za pravdu i pravo borimo na ulici dovoljno govori kako nam je – rekla je Gujaničić uz molbu „nemojte nikome i ni zašta davati mito i živite častan život i nemojte prisvajati ono što vam ne pripada, jer je to jedan od načina kako ih možemo pobediti“.

Posle protestnog skupa na platou ispred Gradske kuće usledila je šetnja koja je protekla mirno i bez incidenata, a gradjani su tokom trajanja skupa mogli da potpišu Sporazum sa narodom koji je ponudio opozicioni Savez za promene.

Ostavite odgovor