Pocetna Ekonomija Prosečna plata u decembru 443 evra

Prosečna plata u decembru 443 evra

287
0
Podelite

Republički zavod za statistiku objavio je da je prosečna plata u decembru 2018. godine bila 52.372 dinara, odnosno 443 evra.

Direktor Zavoda Miladin Kovačević izjavio je da od januara 2017. postoji ravnomeran trend rasta zarada do decembra 2018. godine i da su plate porasle za 17,5 odsto: sa 377 evra na 443 evra.

On je naveo da se očekuje dalji trend rasta plata, posebno jer će u januaru obračunati i rast zarada u javnom sektoru.

Kovačević objašnjava da se od početka prošle godine primenjuje novi način obračuna zarada koji je obuhvatniji i time realniji, ali da često u javnosti izaziva nedoumice.

„U januaru 2018. godine Republički zavod je prešao na sveobuhvatno praćenje zarada u bazi evidencije Poreske uprave. Ranije, i tokom 2017. to praćenje je išlo na osnovu uzorka, izveštaja koje su slala preduzeća. Pošto se paralelno pratilo, kada se gleda decembar 2017. po starom i novom metodu, stari metod je davao veću prosečnu zaradu za celih 47 evra“, rekao je Kovačević.

Dodao je da postoje dva razloga zašto se javljala ta razlika.

„Jedan je nepotpun obuhvat pređašnjim načinom praćenja zarada i to nije obuhvatalo preduzetnike pa je tako zarada bila nešto veća u proseku, za dva odsto. Ali, postojao je i drugi razlog. Stari način praćenja je bilo praćenje zarada u mesecu, odnosno, to nisu prave prosečne zarade, jer prave prosečne zarade moraju biti ekvivalent rada za dati mesec. To već sada pratimo po novom načinu“, objasnio je Kovačević.

Ostavite odgovor