Pocetna Kultura Preminuo Obrad Jovanović

Preminuo Obrad Jovanović

2127
0
Podelite

Akademski slikar Obrad Jovanović, preminuo je danas u Užicu, nakon teške bolesti.

Rođen je 1949. godine u selu Mionica, opština Kosjerić. Učiteljsku školu je završio u Užicu, Višu pedagošku školu – odsek likovno vaspitanje u Prištini, Akademiju likovnih umetnosti – odsek slikarstvo u Prištini. Magistrirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1992. godine u klasi profesora Momčila Antonovića.  Bio je redovan profesor na Učiteljskom fakultetu u Užicu za predmet Metodika nastave likovne kulture. Član ULUS-a od 1979. godine.  Pokrenuo akciju i organizovao izradu spomenika voždu Karađorđu u Kosjeriću 1979. godine.

Učestvovao u osnivanju Učiteljskog fakulteta u Užicu, Demokratske stranke u Užicu, bio inicijator za pokretanje Umetničke škole u Užicu i njen prvi v.d. direktora.

Svoje radove izlagao je na više od 100 grupnih izložbi i više odo 120 likovnih kolonija i humanitarnih akcija.

Komemoracija povodom smrti profesora Obrada Jovanovića, održaće se u četvrtak, 28.februara u 12 časova u Amfiteatru Pedagoškog fakulteta u Užicu.

Izjave saučešća porodica će primati u 11 časova u crkvi Svetog proroka Ilije u Mačkatu. Opelo će se služiti u 13 časova. Obrad Jovanović biće sahranjen 1.marta 2019.godine na Prljevića groblju.

Ostavite odgovor