Pocetna Kultura Biblioteka – mesto za sve

Biblioteka – mesto za sve

362
0
Podelite

Direktorka Narodne biblioteke u Užicu Dušica Murić govoreći o tematima „Međaja“ kaže da  je ove godine planirano objavljivanje izbora iz svih oblika proznog stvaralaštva koji se odnose na Užice, pod radnim naslovom „Grad u priči”, jedan  broj časopisa biće posvećen  Nađi Tešić, dok je jedan broj tradicionalno rezervisan za nagrađene pripovetke sa Konkursa „Milutin Uskoković“ .  U razgovoru za „Vesti“ Dušica Murić navodi da Narodna biblioteka za ovu godinu ima ambiciozan plan rada.  

-Merilo uspešnosti poslovanja jedne biblioteke je broj i kvalitet realizovanih književnih večeri u toku jedne godine. S obzirom na skromna finansijska sredstva opredeljena za ove namene, naš plan za tekuću godinu je veoma ambiciozan. Ukoliko budu uspešni pregovori sa autorima,  planirana su gostovanja ovogodišnjeg dobitnika Ninove nagrade Vladimira Tabaševića, zatim Miljenka Jergovića, Slobodana Vladušića, Mirjane Bobić Mojsilović, Gojka Tešića, Svetislava Basare, Aleksandra Tešića i dr. Narodna biblioteka je mesto gde se promoviše i stvaralaštvo lokalnih autora, pa će 26. marta ove godine svoju knjigu predstaviti i Užičanin Slobodan Gavrilović na čijoj promociji će govoriti poznati sociolozi Đuro Šušnjić i Ratko Božović. U 2019. godini planiran je i program obeležavanja osamdeset godina od rođenja i pet godina od smrti Nađe Tešić (1939-2014), omaž poznatom užičkom aforističaru Radu Jovanoviću (1939-2017), izložba povodom sto godina od smrti Mališe Atanackovića (1860-1919), izložba publikacija iz fonda knjige na stranom jeziku, organizacija okruglog stola za bibliotekare dečjih odeljenja u znak sećanja na preminulu koleginicu Ratku Vučković.

Bibliteka  realizuje nekoliko projekta, podsetite nas o kojim projektima je reč?

U Narodnoj biblioteci Užice već nekoliko godina realizuje se više uspešnih projekata: Elektronski pristup zaštitniku građana; „Klikni i upoznaj digitalne  izvore informacija” – digitalno opismenjavanje građanstva starije životne dobi; „Vidi šta čitam!” i „Mladi u biblioteci”– popularizacija Jutjub kanala Biblioteke i nastavak konkursa za najbolji trejler za knjigu izdatu na teritoriji Republike Srbije; „Biblioteka – mesto za učenje” (individualna obuka dece osnovnoškolskog uzrasta za pretragu elektrosnkih baza COBISS.SR, SCIndex i ASK); „Pronađi i koristi informaciju” – prezentacije formalnih i neformalnih pouzdanih izvora informacija na internetu, namenjen srednjoškolcima; „Kultura za sve”– servis dostave knjiga na kućnu adresu i „Usluga za sve”– informatičko opismenjavanje slepih i slabovidih. Narodna biblioteka Užice je jedna od dvadeset biblioteka iz Srbije koje su izabrane kao  učesnice  projekta „Digitalni građanin”. Ovaj projekat realizuje Institut za razvoj i inovativnost mladih iz Hrvatske u saradnji sa kompanijom Gugl i Fondom B92. Cilj projekta je da se biblioteke transformišu u centre za razvoj digitalnih veština i znanja, kako dece tako i odraslih. Svakog dana očekujemo da u NBU stigne 20 mikro-bit računara spakovanih kao knjiga koji će moći da se iznajmljuju građanima ali i da posluže za edukaciju korisnika usluga Biblioteke..

Svedoci smo da u našu Biblioteku redovno stižu novi naslovi, kakve su mogućnosti Biblioteke kada je u pitanju nabavka knjiga?

Bibliotečku građu (knjige, periodiku, neknjižnu građu) nabavljamo kupovinom, otkupom Ministarstva kulture i informisanja i poklonima raznih darodavaca. Prilikom kupovine, trudimo se da knjige koje odaberemo budu proverenog kvaliteta  ali da ujedno zadovolje potrebe i želje naših korisnika. Iz gradskog budžeta za nabavku knjiga opredeljeno je 1.000.000 dinara što je nedovoljno za ispunjenje zahteva Standarda za javne biblioteke u Srbiji.

Rad sa najmlađim čitaocima uvek je bio jedan od prioriteta užičke Narodne biblioteke…

Jedan od strateških ciljeva razvoja kulture u Republici Srbiji je razvoj kulturnih potreba i navika dece i mladih. Posebna pažnja u 2019. godini biće usmerena na aktivnosti namenjene najmlađim na Dečjem odeljenju i u ograncima u Sevojnu i Ribaševini. Negovaće se i razvijati i dosadašnje aktivnosti, kao što je saradnja sa školama i vrtićima, edukativno-kreativne radionice po kojima je Biblioteka već prepoznatljiva a planirana su i gostovanja dečjih pisaca, najverovatnije Uroša Petrovića i Jasminke Petrović.

Koji su izdavački poduhvati predviđeni u ovoj godini? Svaki novi broj „Međaja” iskreno obraduje ovdašnju čitalačku publiku…   

Prošle godine, kao tematski broj časopisa Međaj, izašao je izbor iz pesništva užičkog kraja od XIII do XXI veka pod nazivom „Nebeski ključevi” koji  je priredio Zoran Jeremić. Ove godine je planirano objavljivanje izbora iz svih oblika proznog stvaralaštva koji se odnose na Užice, pod radnim naslovom „Grad u priči”, jedan  broj časopisa biće posvećen  Nađi Tešić, dok je jedan broj tradicionalno rezervisan za nagrađene pripovetke sa Konkursa „Milutin Uskoković“. Ove godine planiramo popularizaciju pomenutog Konkursa, pa će se dodela nagrada najverovatnije održati u sklopu proslave Dana grada. Na Konkurs za najbolju neobjavljenu pripovetku na srpskom jeziku u 2018. godini, koji je završen 31. decembra, stiglo je oko 130 priča, što je veliki pomak u odnosu na prethodne godine. Pored „Međaja”, Narodna biblioteka Užice izdaje i stručni elektronski časopis „ Korak biblioteke” koji se može preuzeti na sajtu  www.biblioteka-uzice.rs. U budućnosti ćemo se potruditi da obezbedimo i alternativne načine finansiranja kako bi izdavačka delatnost bila bogatija.

Koliko je bogat i kakvom je stanju knjižni fond Narodne biblioteke u Užicu, šta se čini na očuvanju i šta nedostaje od materijalnih sredstava?

Fond Narodne biblioteke Užice čini oko 200.000 knjiga, preko 500 naslova periodike, oko 300 zvučnih knjiga kao i bogata zbirka neknjižne građe, stare i retke knjige, knjiga na stranom jeziku, legati Radovana Popovića, Miloša B. Jankovića, Mitra Mitrovića, Dragutina Prljevića i Živana Ćirića. Knjižnom fondu je neophodno stalno sređivanje koje podrazumeva slaganje, katalogizaciju i unos fonda u bazu podataka SOVISSNBU, otpis dotrajalih i neupotrebljivih jedinica, digitalizaciju. Zbog nedovoljnog broja zaposlenih ovi poslovi su često u drugom planu, dok je na prvom mestu rad sa korisnicima. Nedostaju nam materijalna sredstva za nabavku polica za Odeljenje periodike, nabavku inventara za Odeljenje stručne knjige, opreme za digitalizaciju, zamenu ventilacije i rasvete u depou.

Značajan deo rada jedne biblioteke u savremenom svetu je i digitalizacija. Šta je urađeno na ovom polju, sa kakvim se problemima suočavate? 

Digitalizacija građe je vrlo značajna, jer korisnicima omogućava pristup starim i vrednim publikacijama preko interneta, a građa se čuva od habanja, do koga bi došlo prilikom njenog korišćenja. Narodna biblioteka Užice do sada je digitalizovala periodiku iz Prvog svetskog rata, međuratnu periodiku i nekoliko zavičajnih časopisa, ali se zbog nedovoljnog broja zaposlenih i nedostatka odgovarajuće opreme ovaj proces ne odvija tempom koji je planiran. Vlada Republike Srbije prošle godine usvojila je Pravilnik o bližim uslovima za digitalizaciju kulturnog nasleđa u RS, kojim su određeni standardi i kao jedan od problema navela manjak zaposlenih u ustanovama kulture koji bi se bavili procesom digitalizacije. Nadam se da ćemo u budućnosti uspeti da se izborimo sa ovim problemom.

Koliko Narodna biblioteka ima članova i da li je u porastu članstvo najmlađih čitalaca?

Narodna biblioteka ima oko 6.500 članova na svim odeljenjima, godišnje imamo preko 70.000 poseta i izdamo preko 200.000 jedinica građe na svim odeljenjima. Broj članova varira iz godine u godinu, ali smo u principu zadovoljni. Već nekoliko godina visina članarine nije se menjala, za određene kategorije stanovništva postoje razni popusti, dok je za osobe sa invaliditetom, trudnice, prvake i predškolce članarina besplatna.

Koliko NBU ima zaposlenih, a za one koji nisu upoznati objasnite nam status matične biblioteke? 

Narodna biblioteka ima 20 zaposlenih od kojih trenutno radi njih 18, dve koleginice su na porodiljskom bolovanju. Ovo je nedovoljan broj zaposlenih imajući u vidu veličinu (knjižnog) fonda, broj članova i činjenicu da je Narodna biblioteka Užice matična biblioteka za sve javne, specijalne i školske biblioteke na  teritoriji Zlatiborskog okruga (Grad Užice i opštine: Arilje, Bajina Bašta, Kosjerić, Nova Varoš, Požega, Priboj, Prijepolje, Sjenica i Čajetina). Narodna biblioteka Užice prati, koordinira i planira razvoj svih biblioteka na teritoriji svoje matičnosti, pruža im odgovarajuću stručnu pomoć, vrši nadzor nad njihovim radom, stara se o stručnom usavršavanju zaposlenih i unapređenju celokupne bibliotečke mreže u Zlatiborskom okrugu.

Ostavite odgovor