Pocetna Društvo Priznanja za Užice i Novu Varoš

Priznanja za Užice i Novu Varoš

444
0
Podelite

U okviru Projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou“ kao dela šireg programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji realizuje Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) dodelili su nagrade i priznanja namenjene gradovima, opštinama i gradskim opštinama koji su u 2018. godini najviše doprineli razvoju i primeni principa dobre uprave na svojoj teritoriji.

Užice je dobilo priznanje u oblasti „Efikasnosti i delotvornosti“, dok je opštini Nova Varoš pripalo posebno priznanje u oblasti „Transparentnosti i učešća javnosti u radu lokalne samouprave“.

Predrasuda je da se u Srbiji zakoni ne primenjuju adekvatno, a to dokazuju pobednici Nacionalnog takmičenja za najbolju praksu u primeni principa dobre uprave, rekao je tokom skupa ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić i dodao da su “nagrade pripale vizionarima” koji rade u lokalnim samoupravama.

“Država je donela Zakon o e-upravi koji je primenila uprava Novog Pazara i uvela e-pisarnicu preko koje gradjani podnose predstavke”, rekao je Ružić. On je istakao da je Ruma efikasno sprovela Zakon o lokalnoj samoupravi, gradovima i opštinama koji propisuje da se građani konsultuju oko toga gde i šta graditi novcem iz budžeta. Tim zakonom je, kako je rekao, omogućeno i da se lokalne samouprave udružuju što su sprovele u praksi opštine Vlasotince i Bojnik i gradnjom azila rešile problem napuštenih pasa.

“Da su svi građani podjednako važni pokazala je beogradska opština Vračar koja realizuje strategiju unapređenja pristupačnosti za osobe sa invaliditetom”, rekao je ministar Ružić i istakao da je “zadatak Ministarstva koje vodi i Vlade da stvori upravu po meri svih nas”.

Ambasador Švajcarske u Beogradu Filip Ge rekao je da ta zemlja pruža Srbiji podršku u uspostavljanju dobre uprave na lokalnom nivou i da se sada pokazuju rezultati.

“Dobra uprava je preduslov za društveno- ekonomski razvoj, zasnovan na demokratiji i poštovanju ljudskih prava”, rekao je Ge i dodao da je uveren da ima dosta lokalnih samouprava koje će primeniti principe dobrog upravljanja.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić ocenio je da je uloženo dosta truda i rada da se uz finansijsku pomoć Švajcarske ostvare dobri rezultati.

“Uključeni smo u sve procese funkcionisanja lokalnih samouprava, od planiranja do organizovanja obuke da bi lokalna uprava postala moderan servis gradjana”, rekao je Staničić.

Šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS u Srbiji Mikela Telatin rekla je da joj je drago što su zajednički napori urodili plodom i poboljšali život građana, posebno marginalizovanih grupa.

„Ovo takmičenje koje je uspostavljeno uz podršku Vlade Švajcarske treba da podstakne gradove i opštine da aktivno unapređuju svoje usluge koje pružaju građanima. Zato je za nas važno da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavi sa dodeljivanjem ovih nagrada.“

Ostavite odgovor