Pocetna Kultura Tri decenije stvaralaštva Miljane Drašković

Tri decenije stvaralaštva Miljane Drašković

384
0
Podelite

„Odraz, dom, prag“ naziv je ciklusa  slika Miljane Drašković nastalih u protekle dve godine koje užička likovna publika u Narodnom muzeju može videti do kraja marta. 

O stvaralaštvu  slikarke koja ove godine obeležava trideset godina umetničkog rada  i  slikarskim ciklusima  koji su po prvi put pred Užičanima  govorila je istoričarka umetnosti Ivana Filipović koja je i autor postavke. „Zajednički za sva Miljanina dela su jedinstven odnos prema koloritu i pažljiv raspored bojenih površina,“  rekla je Filipović.  U ciklusu  „Odraz, ili ispred ogledala“ slikarkin karakteristični crtež bojom gradi masivne figure obnaženih žena, kaže Ivanović, dok ogledalo kroz svoju višeznačnu simboliku ukazuje na ambivalentnost ličnosti. U ciklusu „Dom“  ovekovečena lica  dragih ljudi  odišu spokojem , osećanjem zajedništva i sloge , a dom  kao izvorište topline  i sigurnosti ostaje mesto večitog povratka uprkos neprekidnim  traganjima i putovanjima, reči su autorke postavke.  „Prag“, treći ciklus slika po oceni Ivanović jeste tematski inovativni korak u umetnosti slikarke sa  matisovskim enteijerima neobičnih starinskih soba,  crkvene porte, pejzaža.  U ovom ciklusu Miljaninih slika  prisutan je i motiv nadgrobnih spomenika, kao pisanog traga o postojanju onih kojih više nema,   a  smrt prihvata kao neminovnost koja stremeći izbavljenju vodi putem spoznaje i osvešćivanja.

Miljana Drašković je rođena u  Gostinici 1959. godine. Član je ULUS-a od 1996-te i učesnik brojnih dobrotvornih aukcija Izložba u Narodnom muzeju njena je 43 samostalna izložba, a o svom radu  slikarka kaže  da je za nju sreća što deli rodno selo sa velikim čovekom, slikarom, rodoljubom, humanistom Mihailom Milovanovićem. Mada je zvanično u svetu slikarstva  tri decenije Drašković navodi da je slikarka postala mnogo ranije i zašto je tako kaže.

-Slikar sam postala davno, tamo gde sam prvi put videla vedro nebo, osetila ukuse i mirise i prepoznala lica, čula zvuke trube i žetelačke pesme i sve ono što i danas živi u meni i što je očigledno moja inspiracija. Tačka koja je bila prelomna za moj put umetnika jeste 1989. godina kada sam sa dve bebe u kući i trećom na putu, donela odluku da konkurišem za  redovnu izložbu likovnog kluba „Pivo Karamatijević“  i kada su moja dva platna po prvi put bila izložena  pod krovom Narodnog muzeja u donjoj galeriji.. Tada sam shvatila da nazad više nema nazad i posle čega počinje nova faza u mom životu – ipsričala je Drašković uz reči zahvalnosti publici što učestvuju uovoj čaroliji koja još traje.

Ostavite odgovor